Καρότο και μαστίγιο για τους "κόκκινους" δανειολήπτες
Πολύ «στενό» το κοστούμι που έραψε ο κ. Κούπμαν για τους Ελληνες δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.
Ο κ. Κούπμαν είναι το νούμερο δύο της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Ήρθε στην Ελλάδα , την περασμένη βδομάδα και έραψε ένα ιδιαίτερα «στενό» κοστούμι για τους τραπεζίτες, το οποίο είναι ακόμα «στενότερο» για τον Ελληνα δανειολήπτη.
Στο τραπέζι με τον κ. Κούπμαν, έπεσαν όλα τα θέματα που αφορούν τις τράπεζες. Δηλαδή, για τις θυγατρικές τους και πότε θα τις πουλήσουν, για τα Βαλκάνια, και πότε θα φύγουν, για τα χρήματα -δηλαδή τα 50 δισ ευρώ που πήραν για την ανακεφαλαιοποίηση τους- και θα πρέπει να τα επιστρέψουν το συντομότερο.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, έπεσε και το «καυτό» θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Εισπράξτε τα χρωστούμενα άμεσα, ήταν η εντολή του κ. Κούπμαν και του επιτελείου του.
Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν επείσθη από τα επιχειρήματα που πρόβαλαν οι τραπεζίτες, για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που περιόρισαν σε πολλές περιπτώσεις και κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα.
Αυστηρότητα και ρυθμίσεις
Ζήτησε λοιπόν, μεγάλη αυστηρότητα σε ότι αφορά την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών.
"Προχωρήστε σε γενικευμένες ρυθμίσεις των δανείων. Ρυθμίστε όλα τα καθυστερούμενα δάνεια. Και όποιος πάει σε ρύθμιση και δεν είναι συνεπής, τότε θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες" ήταν το μήνυμα.
Οι συνέπειες είναι προφανείς για τον Ελληνα δανειολήπτη. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου που έχει αποκτήσει με δάνειο, αν το δάνειο του βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Ο χειμώνας προοιωνίζεται ιδιαίτερα σκληρός για όσους βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες, που προβλέπει ο νόμος για ρύθμιση των δανείων. Δηλαδή δεν είναι άνεργοι, το εισόδημα τους είναι άνω των 25.000 ευρώ το χρόνο κλπ.
Καθώς λοιπόν τα χειρότερα έρχονται, οι τράπεζες ετοιμάζουν διευρυμένα προγράμματα ρυθμίσεων για «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για ενήμερους δανειολήπτες.
Καταναλωτικά και στεγαστικά
Το σημαντικότερο στα προγράμματα αυτά θα είναι το μειωμένο επιτόκιο, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Δηλαδή οι ρυθμίσεις σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες θα γίνονται με επιτόκιο της τάξης του 8%, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 12% με 13% που ισχύουν σήμερα.
Πρόβλεψη θα υπάρξει και για τα «κόκκινα» στεγαστικά, όπου θα προβλέπεται η διάρκεια αποπληρωμής να ξεπερνά -υπό προϋποθέσεις- και τα 40 χρόνια.