Προγράμματα για κούρεμα οφειλών από τόκους σε καθυστερημένα δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες
Από τους τόκους των δανείων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί ξεκινά το "κούρεμα" των δανείων. Οι τράπεζες ετοιμάζουν προγράμματα ρυθμίσεων για τα κόκκινα και καθυστερημένα δάνεια, στο πλαίσιο των οποίων θα αφαιρούν το άθροισμα των τόκων που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών και προστέθηκαν στο κεφάλαιο αυξάνοντας τη συνολική οφειλή.
Από τους τόκους των δανείων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί ξεκινά το "κούρεμα" των δανείων. Όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν προγράμματα ρυθμίσεων για τα κόκκινα και καθυστερημένα δάνεια, στο πλαίσιο των οποίων θα αφαιρούν το άθροισμα των τόκων που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών και προστέθηκαν στο κεφάλαιο αυξάνοντας τη συνολική οφειλή.
Κάποιες τράπεζες ήδη, στα δάνεια που ρυθμίζουν συχνά προχωρούν και σε κούρεμα τμήματος των τόκων.
Όμως πολύ σύντομα αναμένονται και σχετικά προγράμματα ρυθμίσεων. Προγράμματα δηλαδή που θα προβλέπουν "κούρεμα» στους τόκους, που έχουν κεφαλαιοποιηθεί ταυτόχρονα με αναπροσαρμογές στο ύψος της δόσης.
Τα προγράμματα θα χαρίζουν ένα μέρος των τόκων κάθε χρόνο στον συνεπή δανειολήπτη.
Oι τόκοι θα μένουν προσωρινά "εκτός δανείου", δηλαδή δεν θα συνυπολογίζονται στις οφειλές και τις πληρωμές που θα συμφωνούνται στο πλαίσιο της ρύθμισης. Εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις πληρωμές του τότε οι τόκοι αυτοί θα διαγράφονται μόνιμα.
Τις επόμενες ημέρες μια μεγάλη τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα για ρυθμίσεις δανείων στην κατεύθυνση αυτή.
Το κούρεμα, αν και ταμπού μέχρι τώρα, είναι πλέον πραγματικότητα. Διότι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μετά τους 6 μήνες καθυστέρησης στην κυριολεξία πνίγονται από τα πανωτόκια, καθώς μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο τόκος υπερημερίας εφαρμόζεται σε όλο το ποσό του δανείου και όχι μόνο στις καθυστερούμενες δόσεις.
Τα νέα προγράμματα ρυθμίσεων, θα είναι εστιασμένα στη λογική της μικρής δόσης, ανάλογα πάντα με το εισόδημα του πελάτη, ώστε το ρυθμισμένο δάνειο να εξυπηρετείται κανονικά.
Χωρίς υπερημερία
Μάλιστα στην οδηγία της ΤτΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα στοιχεία των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να δημοσιοποιούν οι τράπεζες, αναφέρεται ότι στα έσοδα οι τόκοι θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση το επιτόκιο που προβλέπει η σύμβαση του δανείου και όχι τα επιτόκια υπερημερίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων, όλων των καθυστερούμενων δανείων, από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες.
Επιχειρηματικά δάνεια
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τράπεζες προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής επιχειρηματικών δανείων, το οποίο δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής.
Συχνά το «κούρεμα» της οφειλής, είναι απαραίτητο για να σωθεί μία επιχείρηση, παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, αφού όπως λένε: Αν ένας επιχειρηματίας έχει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και παράλληλα δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρει εξασφαλίσεις, τότε μπορεί να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα να πληρώσει το 80% του κεφαλαίου και στη λήξη της αποπληρωμής να του χαριστεί το υπόλοιπο 20%.