Κόντρα για την Οικονομία: Τσίπρας υπέρ αδυνάτων – Μητσοτάκης με αναβάθμιση ομολόγων
Στην οικονομία μεταφέρθηκε σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όχι μέσω της ανταλλαγής ανακοινώσεων, αλλά με την οργάνωση δύο κεντρικών εκδηλώσεων, στις οποίες τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το πολιτικό τους στίγμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Περιστέρι και συγκεκριμένα το Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης για να παρουσιάσει, πλαισιωμένος από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος του (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Τσακαλώτος) το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς.
Η παρουσία της ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη δεν ήταν καθαρά τεχνοκρατική, καθώς περιείχε ούτως ή άλλως πολιτικό νόημα, αφού το όνομά της έχει συνδεθεί με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πολιτικό μήνυμα περιείχε και η παρουσία του δικηγόρου και μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Λυρίτση, ο οποίος έχει υπερασπιστεί στα δικαστήρια πολλούς δανειολήπτες.
Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος Τσίπρα για την προστασία των δανειοληπτών, πέρα από την κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η ΝΔ, επικεντρώνουν σε τρία σημεία: την υποχρεωτικότητα των πιστωτών να συνομιλήσουν με τους δανειολήπτες, την δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και τον δραστικό περιορισμό των απαιτήσεων των funds. Με την ανακοίνωση του προγράμματος για την πρώτη κατοικία ο Αλέξης Τσίπρας δεν απευθύνθηκε μόνο στους δανειολήπτες, αλλά συνολικά στον κόσμο της εργασίας, τους αγρότες και τη μεσαία τάξη
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, πήγε στην εκδήλωση που είχε οργανώσει το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική». Μεταφέροντας τα εύσημα που είχε αποδώσει νωρίτερα στη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές την τελευταία τετραετία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, την οποία προέβλεψε ότι «η χώρας μας θα την ανακτήσει εντός του 2023, εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση». Αναφερόμενος στον πληθωρισμό και κατά συνέπεια στην ακρίβεια είπε ότι μειώνεται, υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και ότι σήμερα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα εξέδωσε με επιτυχία πενταετές ομόλογο, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, για να τονίσει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα των μνημονίων, αλλά η χώρα με την δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Παραλλήλως, στην ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022 και επανέλαβε ότι είπε και ο πρωθυπουργός για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Αναφερόμενος, ωστόσο, στα κόκκινα δάνεια είπε ότι από το 45%, έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και υπεραμύνθηκε της πολιτικής εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας στο τέλος ότι «όλες οι τράπεζες είναι απόλυτα θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις».