Πρώτη κατοικία: Κατεβάζουν διαρκώς τον πήχη της προστασίας οι δανειστές
Σε θρίλερ για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις και διατυπώνουν απαιτήσεις οι οποίες κατεβάζουν διαρκώς τον πήχη της σχεδιαζόμενης προστασίας.
Οι αντιρρήσεις προέρχονται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από κάποιες χώρες μέλη που αντέδρασαν στο τελευταίο Eurogroup.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι αντιρρήσεις εκφράζονται στα εξής:
- Στο ύψος των καταθέσεων που θα μπορεί να διατηρεί ο δανειολήπτης για να ενταχθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Από ένα ύψος καταθέσεων και πάνω, τα χρήματα θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δανείων και οι δανειστές ζητούν το όριο να διαμορφωθεί στο 20% του υπολοίπου του δανείου. Δηλαδή εάν ο δανειολήπτης έχει υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και καταθέσεις 30.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ να εξοφλούν μέρος του δανείου. Ορισμένοι από τους δανειστές, μάλιστα, ζητούν να μην προστατεύεται κατάθεση άνω των 5.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ζητεί το όριο για τις καταθέσεις να είναι στο 50% της αξίας του δανείου.
- Στην αξία των άλλων ακινήτων, εκτός πρώτης κατοικίας που τυχόν διαθέτει ο δανειολήπτης. Οι δανειστές ζητούν το ποσοστό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας να είναι κάτω από το 100% το ύψος του δανείου και στις περιπτώσεις που η αξία είναι μεγαλύτερη, τα άλλα ακίνητα να εκποιούνται για την αποπληρωμή του δανείου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ποσοστό πρέπει να είναι στο 200%.
- Στα επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Οι δανειστές ζητούν να εξαιρεθούν τελείως τα δάνεια αυτά, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί συμβιβασμό με το να ενταχθούν μεν, αλλά να υπάρχει για αυτά χαμηλότερο όριο αξίας της αντικειμενικής αξίας, στα 150.000 ευρώ, αντί για τα 250.000 ευρώ που θα ισχύουν για τα στεγαστικά δάνεια.
- Στην ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούν να ενταχθούν τα δάνεια σε προστασία. Η κυβέρνηση προτείνει να εντάσσονται δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ οι δανειστές ζητούν η ημερομηνία να πάρει τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα.
- Αντιρρήσεις εκφράζουν και οι δανειστές για την οριζόντια επιδότηση της δόσης του στεγαστικού για τους αδύναμους δανειολήπτες κατά το 1/3. Υποστηρίζουν ότι πρέπει το ποσοστό επιδότησης να μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Οι αντιρρήσεις των δανειστών έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζονται διαρκώς οι κατηγορίες δανειοληπτών που θα μπορούν να διεκδικήσουν προστασία της πρώτης κατοικίας και να γλιτώσουν τα σπίτια τους από τον πλειστηριασμό, την λεγόμενη «περίμετρο προστασίας», η οποία είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη από τη συνδυαστική εφαρμογή των κριτηρίων για το ύψος του δανείου (130.000 ευρώ), την αξία της κατοικίας (250.000 ευρώ) και τα χαμηλά εισοδηματικά όρια.