Αλ. Τσίπρας: Τα Βαλκάνια καθίστανται ενεργειακός κόμβος

Αποστολή Σ. Παπαδοπούλου

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα Βαλκάνια καθίστανται ένας ενεργειακός κόμβος (hub) ιδιαίτερα σημαντικός για την περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις μετά την Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, στο παλάτι Σναγκόφ (Snagov) στα προάστια του Βουκουρεστίου.
Πρόκειται για την έβδομη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων χωρών σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, στην οποία εκτός του πρωθυπουργού και της "οικοδέσποινας" Ρουμάνας ομολόγου του Βιόριτσα Νταντσίλα συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Στο επίκεντρο της Τετραμερούς τέθηκαν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, τη διασυνδεσιμότητα ευρύτερα και υπήρξαν, όπως τονίστηκε, ιδιαίτερα εποικοδομητικές και γόνιμες συζητήσεις.
"Εστιάσαμε σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν το όραμά μας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες μας, που περιλαμβάνει τη Βόρεια Ελλάδα, το νότιο σκέλος του δακτυλίου, περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας το ανατολικό σκέλος αυτού του δακτυλίου. Το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία διά μέσου της Βόρειας Μακεδονίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, πρόκειται για "σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και το διεθνές εμπόριο, τη μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών" και αφορούν τις υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενεργειακούς δρόμους κ.ά.
"Έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και οι τέσσερις χώρες μαζί αλλά και η καθεμία ξεχωριστά", τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα "τη σύναψη συμφωνίας για μια κοινή εταιρεία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που στο μέλλον μπορεί να πλαισιωθεί και από άλλες χώρες για να προχωρήσουν αυτά τα σημαντικά πρότζεκτς διασυνδεσιμότητας". Ανέφερε επίσης τα παραδείγματα, στο πλαίσιο αυτό, "της σύνδεσης της Μεσογείου με τη Μαύρη Θάλασσα", του κάθετου αγωγού IGB, αλλά και του TAP.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την "ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για αγωγό East Med", που "αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης" δίνοντας δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.
"Εχουμε ένα πλαίσιο", τόνισε, "όπου με τον East Med, τα άλλα έργα μεταφοράς LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και με τον IGB αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή".

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία στηρίζουμε σταθερά, όπως είπε. "Η είσοδος στην ΕΕ παραμένει βασική προτεραιότητα για τη χώρα αυτή, η οποία πιστεύω θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Έχει ήδη καταφέρει πολλά, έχει σταθερή πρόοδο, έχει καταφέρει να ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια και η βούληση της σερβικής κυβέρνησης παραμένει σταθερά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρείχαν με τους συνομιλητές του στην επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, "η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας". Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συζητήθηκε και η μεγάλη δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ανάγκη, η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική. "Πιστεύω και πιστεύουμε όλοι μας ότι θα πρέπει αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθεαυτής της Συμφωνίας αλλά και τα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά, δε, την Αλβανία, ανέφερε: "Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ".
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, "δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά".

"Είμαστε η B4 των Βαλκανίων"

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο της Τετραμερούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "η συνεργασία αυτή έχει αποκτήσει μια διάσταση θεσμική" και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είμαστε η Β4 των Βαλκανίων", οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που έχουν απόλυτη συνεργασία.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Ρουμανική Προεδρία, υπογραμίζοντας ότι είναι κρίσιμη γιατί διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την επόμενη, 8η Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.
Η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο, στο οποίο συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης