Χρηματιστήριο Αθήνας: Χάθηκαν 7,2 δισ. από τις αρχές του χρόνου
Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς το Χ.Α. επιβεβαίωσε την "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" που προέβλεπε νέο κύκλο επιθετικών ρευστοποιήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, μόλις η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου θα ξεπερνούσε το 4,5%, γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο euro2day.gr.
Την ψυχολογία των λίγων αγοραστών, επηρέασε αρνητικά και η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να οδηγεί την σημερινή πτωτική κίνηση (στο -2,57% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, έντονα, πτωτική συνεδρίαση, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα απόσυρσης των αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών και αυτό επιβεβαιώθηκε από την σημαντική μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).
Κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσαν και σήμερα τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με την νέα άνοδο των αποδόσεων για τα Ιταλικά ομόλογα (+17 μονάδες βάσης η απόδοση του 10ετους τίτλου, στο 3,58%), καθώς όλο το Σαββατοκύριακο δεν κόπασαν οι δηλώσεις που επιβεβαίωσαν ότι η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών, καλά κρατεί.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "La Repubblica", "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλικής Κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του Δημοσίου ελλείμματος".
"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί. Εναπόκειται στους Ιταλούς Ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων", ανέφερε ο Γιούνκερ, στις Αυστριακές εφημερίδες "Der Standard", "Kurier" και την εβδομαδιαία "Der Falter.
"Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει", τόνισε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πέντε Αστέρων και Υπουργός Εργασίας.
Εννοείται ότι την κίνηση των Ιταλικών ομολόγων ακολούθησαν και τα Ελληνικά, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,59% (+14 μονάδες βάσης), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Με όλα τα παραπάνω, γίνεται απόλυτα αντιληπτή η σημερινή, εύκολη, επικράτηση των πωλητών στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με "σάκο του μποξ" τον Τραπεζικό κλάδο.
Η εικόνα θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν δεν είχε σημειωθεί σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, την οποία "ακύρωσαν" εν μέρει οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας τέσσερις τίτλους του FTSE25, όμως κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και λόγω των "εισαγόμενων" πιέσεων.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά για τα "λεφτά" που έχουν χαθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με την Alpha Trust, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά την λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του 2017 (29/12) διαμορφωνόταν στα 54,3 δισ., ενώ μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης έχει υποχωρήσει στα 47,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί 7,2 δισ. (!)
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών στις 29/12/2017 διαμορφωνόταν στα 8,876 δισ. ευρώ (Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,17% 2,759 δισ., Εθνική 2,918 δισ., Eurobank 1,858 δισ. και Πειραιώς 1,341 δισ. ευρώ).
Σήμερα και μετά το κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Τραπεζών διαμορφώνεται στα 4,986 δισ. (Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,17% 1,837 δισ., Εθνική 1,469 δισ., Eurobank 1,152 δισ. και Πειραιώς 0,533 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι από τα συνολικά 7,2 δισ. που έχουν χαθεί από την αρχή του χρόνου, τα 3,89 δισ. ευρώ αφορούν τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές (!)
Εν τω μεταξύ, σε απόλυτα επιφυλακτικό momentum παραμένουν δημοσιεύματα και εκθέσεις που αφορούν το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
"O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του Λαϊκιστικού Συνασπισμού στην Ιταλία, πυροδοτούν φόβους για μία νέα Τραπεζική κρίση στις δύο Μεσογειακές Χώρες", αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".
"Η δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού, στο οποίο η Κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση για τα 'κόκκινα' δάνεια των Τραπεζών, θα περιορίσει το 'sell off' στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, στην περίπτωση που δεν θα απαιτηθεί να γράψουν ζημίες οι Ιδιώτες Επενδυτές του κλάδου", υποστηρίζει η Fitch.
Όπως προειδοποιεί, "οποιαδήποτε μείωση του 'μαξιλαριού' ρευστότητας, ή μια λύση που μπορεί να αφορά Κρατική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα φέρει τη δημοσιονομική θέση στο επίκεντρο της προσοχής. Παραμένει βασική μας θέση ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο μια διάσωση του Τραπεζικού τομέα θα θέσει μεγάλα πτωτικά ρίσκα σε αυτή τη θέση".
Από την άλλη, ο ίδιος Οίκος, μετά την λήξη της συνεδρίασης, προχώρησε σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των Ελληνικών Τραπεζών, μετά την άρση των "capital controls" στις καταθέσεις. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,17% και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με "CCC+" από "RD" (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με "CCC" από "RD". Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων Τραπεζών σε "C" από "RD".
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Με το υφιστάμενο σκηνικό στις Αγορές των 10ετων ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδος, αλλά και των ΗΠΑ (με την Αγορά Εργασίας να κορυφώνει τις επιδόσεις προϊδεάζοντας για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed), η πορεία των Διεθνών Αγορών είναι σχεδόν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη προς πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση. Η κίνηση, επομένως και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναμένεται να είναι παράλληλη με τις Διεθνείς Αγορές, με την Επενδυτική Κοινότητα να παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις γύρω από τη σύσταση σχήματος εδικού σκοπού, για τη μεταβίβαση μέρους των 'κόκκινων' δανείων των Τραπεζών" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η μεταβλητότητα θα παραμείνει, ενώ η επιδείνωση της Αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου. Οι ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νέα, σύμφωνα με τα οποία, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής σε καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στις Τράπεζες να μεταφέρουν μερικά από τα επισφαλή δάνεια τους σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), φαίνεται ότι δεν έχει τύχει καλής αντιμετώπισης από την Αγορά. Περιμένουμε παρόμοια συνεδρίαση με αυτή της Παρασκευής, δηλαδή αρνητική κίνηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Πηγή: euro2day.gr