Forbes: Εντυπωσιακή η ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά θα κρατήσει;
Την αξιόλογη ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αρχές του έτους, τα αίτια αυτής αλλά και το κατά πόσο είναι διατηρήσιμη, σχολιάζει σε του άρθρο το περιοδικό Forbes, γράφει o Γιάννης Τσιρογιάννης στο newmoney.gr.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ηγείται της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών μετοχών το 2019, επισημαίνει το δημοφιλές περιοδικό, επικαλούμενο τα στοιχεία της Tradingeconomics.com
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν ανακάμψει κατά 14,83% μέχρι τώρα στο έτος. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, αφού ακολουθούν Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία με 12,5%, 12,3% και 10,7% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το 2018 το ελληνικό Χρηματιστήριο υπέστη πολύ μεγαλύτερες απώλειες από τις προαναφερθείσες αγορές, στο -31,2%.
To περιοδικό αποδίδει την άνοδο εν μέρει στα θετικά δείγματα από την ελληνική οικονομία, η οποία αρχίζει να «ζει με τα δικά της μέσα», χάρις στις αυξημένες εξαγωγές και το πλεόνασμα.
Ταυτόχρονα πρόκειται και για ένα ράλι αισιοδοξίας που ποντάρει στις εκλογές, μετά από τις οποίες όμως αναμένεται να σβήσει, καθώς οι επενδυτές θα «πουλήσουν στην είδηση», όπως εκτιμούν αναλυτές.
«Μοχλός ανόδου οι εξαγωγές - Η Ελλάδα γίνεται αυτάρκης»
Επί χρόνια οι ελληνικές μετοχές υποχωρούσαν αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπό την πίεση του μεγάλου βάρους του χρέους. Ωστόσο, τα χειρότερα μπορεί να παρήλθαν, όπως αποδεικνύουν πολλοί μακροοικονομικοί δείκτες.
Ένας από αυτούς είναι η άνοδος 1,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία Tradingeconomics.com. Η εν λόγω άνοδος σημειώθηκε μετά από ανάπτυξη 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνει το Forbes - μεγαλύτερη από αυτήν της περιόδου 1996- 2018.
Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε λόγω της ανόδου των εξαγωγών, που σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2018, και της ανόδου των εσόδων από τον τουρισμό, που επίσης σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ τον Αύγουστο του 2018. Οι ελληνικές εξαγωγές και ο τουρισμός υποβοηθήθηκαν από τη μεγάλη βελτίωση που σημείωσε η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στην 57η το 2018 από την 96η θέση το 2013.
Επίσης, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 18% τον Δεκέμβριο του 2018, έναντι 18,3% τον προηγούμενο μήνα, αναφέρει το περιοδικό επισημαίνοντας ότι είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και σημαντικά χαμηλότερος από το 27,90% τον Ιούλιο του 2013.
Το Forbes επισημαίνει τη μεγάλη δημοσιονομική μεταστροφή, δηλαδή η επίτευξη πλεονάσματος 0,80% του ΑΕΠ το 2017 έναντι ελλείμματος 15,10% το 2009.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα αρχίζει να ζει με τα δικά της οικονομικά μέσα. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το έλαβαν υπόψη και τους τελευταίους μήνες αναβάθμισαν την πιστοληπτική της ικανότητα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιστρέψει στις αγορές προετοιμάζοντας το έδαφος για τερματισμό του φαύλου κύκλου λιτότητας και αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.
Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο όφελος για τη χώρα, σύμφωνα με τον Θ. Ματσόπουλο, σύμβουλο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς το επιτόκιο αυτών των δανείων είναι 5,13%. Από πλευράς αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι μια συνετή κίνηση, αφού η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο, τόνισε. Το ετήσιο όφελος θα ήταν της τάξης περίπου των 70 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε ο Θ. Ματσόπουλος.
Καλό το ράλι, αλλά θα κρατήσει;
Το Forbes διατυπώνει το ερώτημα αν είναι διατηρήσιμο το ράλι που έχουν καταγράψει οι ελληνικές μετοχές το 2019. Κατά τον Στ. Γιαννίκο του Ινστιτούτου Pushkin στην Αθήνα, δεν είναι. Το ράλι θα εξασθενήσει μετά τις εκλογές, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα πολλά προβλήματα παραμένουν, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά τις εκλογές, επισήμανε ο Στ. Γιαννίκος. Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για το χρέος και την έλλειψη επενδύσεων.
Tο Forbes καταλήγει αναφέροντας ότι ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διατηρηθεί το πρόσφατο ράλι μετοχών, είναι όμως σαφές ότι η χώρα θα ισχυροποιηθεί εκ νέου με τη βοήθεια της δημοκρατίας και της ανθρώπινης ανάπτυξης, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Πηγή: newmoney.gr