Τρόικα: Πουλήστε το Ι.Χ. και κόψτε τις διακοπές για να γίνει αναδιάρθρωση δανείου
Αυστηρούς όρους για τη ρύθμιση και αναδιάρθρωση δανείων, κοινούς για όλες τις τράπεζες θέλει να βάλει η τρόικα. Θα ζητείται από τους δανειολήπτες να περικόψουν "πολυτελείς" δαπάνες, όπως τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού,τα ιδιωτικά σχολεία ακόμα και τις διακοπές.
Πουλήστε το ΙΧ, πάρτε τα παιδιά από το ιδιωτικό σχολείο, μην πάτε διακοπές, περιορίστε στα απολύτως αναγκαία τη διαβίωση σας...
Αυτοί είναι οι όροι που θέλει να βάλει η τρόικα προκειμένου να γίνονται ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων από τις τράπεζες, με βάση το νέο πλαίσιο που είναι υπό συζήτηση.
Ο σχεδιασμός της τρόικας προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις σε όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε καθυστέρηση για να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.
Ταυτοχρόνως, διαμορφώνεται ένα αυστηρό πλαίσιο και οι όροι με τους οποίους θα γίνουν οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις των δανείων.
Σε δεύτερη φάση, θα ασκούνται πιέσεις μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών -για το λόγο αυτό προβλέπεται το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών από το νέο έτος.
(Διαβάστε εδώ τι φέρνει για τους δανειολήπτες η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα)
"Ακτινογραφία" των δαπανών
Το σχέδιο της τρόικας βασίζεται στον πλούτο των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για την οικονομική συμπεριφορά των δανειοληπτών.
Γνωρίζουν μέσω της κίνησης των πιστωτικών καρτών από ποιο σούπερ μάρκετ αγοράζουν τα απαραίτητα, σε ποιο εστιατόριο τρώνε, αν κάνουν ταξίδια.
Το μήνυμα που έχουν δώσει οι τροϊκανοί είναι ένα και μοναδικό: Όποιος θέλει ρύθμιση θα πρέπει να αφήσει πίσω την πολυτελή ζωή.
Και στην πολυτέλεια οι τροϊκανοί περιλαμβάνουν πράγματα όπως είναι το ΙΧ πάνω από 1600 κυβικά, ή το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών, ακόμα και οι διακοπές.
Οι τροϊκανοί απαιτούν να συλλέγονται πληροφορίες για το τι μάρκα αυτοκίνητο έχει ο δανειολήπτης, πόσα δαπανά το μήνα για διατροφή, για διασκέδαση, για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κλπ, για το αν ταξιδεύει, αν πάει εκδρομές τα σαββατοκύριακα.
Και απαιτούν να γίνεται ρύθμιση μόνο αν ο δανειολήπτης να κόψει πρώτα όλα τα «περιττά», για να πληρώσει την τράπεζα.
Αντιδρούν και οι τράπεζες
Τα παραπάνω τα αναφέρουν τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη που έχουν συμμετάσχει σε σχετικές συζητήσεις - και μάλιστα χωρίς να κρύβουν και τη δυσαρέσκεια τους.
Διότι βλέπουν, ότι οι λύσεις αυτές δεν αποδίδουν, αντίθετα φουσκώνουν μέρα με τη μέρα τα καθυστερούμενα δάνεια που στο τέλος Μαρτίου έφτασαν κοντά στο 30% και στο εξάμηνο θα το έχουν ξεπεράσει.
Και τώρα γεννιέται ένας νέος μεγάλος φόβος στους τραπεζίτες.
Τα δάνεια που δεν έχουν κλείσει 10ετία
Ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που θα σταματήσουν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια και ειδικά εκείνοι που δεν έχουν κλείσει ακόμα 10ετία –πήραν δηλαδή δάνεια μετά το 2004- με διάρκεια πάνω από 25 ή 30 χρόνια.
Ήταν η εποχή που οι τιμές των ακινήτων είχαν απογειωθεί. Και οι τράπεζες έδιναν δάνεια για το 120% και 130% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Σήμερα όμως οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πουλήσουν ούτε το πολυτελές ΙΧ τους –αν έχουν- ούτε το σπίτι τους.
Είναι κοινό μυστικό ότι τζιπ αξίας 50.000 και 60.000 ευρώ, σαπίζουν σήμερα στις μάντρες και κανείς δεν δίνει 5.000 ευρώ για να αγοράσει.
Δάνειο 250.000 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ
Το ίδιο συμβαίνει και με τα σπίτια. Η τρόικα είχε σχέδιο να υποτιμήσει τις τιμές κατά 30%, για να ξεφουσκώσει την αγορά. Ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε και οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 50%, ενώ για τα ακίνητα της μικρομεσαίας κατηγορίας (αυτά που αγόραζαν τα χαμηλότερα εισοδήματα και αρκετοί οικονομικοί μετανάστες) δεν υπάρχει πλέον καθόλου αγορά.
Και έτσι αρκετοί δανειολήπτες βρίσκονται να πληρώνουν για ένα ακίνητο σημερινής αξίας πχ 100.000 ευρώ, δάνειο 250.000 ευρώ.
Τι φοβούνται οι τράπεζες: Ότι οι δανειολήπτες, που βρίσκονται στην αρχή του δανείου (δηλαδή πληρώνουν 8 χρόνια για δάνειο διάρκειας 30 ετών), θα σταματήσουν να πληρώνουν. Και τα δάνεια θα «πέσουν» με αποτέλεσμα να επωμιστούν όλη τη ζημιά οι τράπεζες.
900 ευρώ η δόση, 400 ευρώ το ενοίκιο
Διότι είναι πολλοί εκείνοι που πληρώνουν σήμερα δόση 800 και 900 ευρώ το μήνα, για κατοικίες, που αν τις ενοικίαζαν θα πλήρωναν το πολύ 400 ευρώ το μήνα.
Και ακριβώς επειδή η τρόικα φοβάται αυτήν την αντίδραση των δανειοληπτών, απαιτεί να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, και συνάμα ζητά ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο, ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκπλειστηριασμού των ακινήτων μέσα σε 18 με 24 μήνες, αντί της 10ετίας που απαιτείται σήμερα.