Τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες
Τα "κόκκινα δάνεια" έρχονται στο προσκήνιο, καθώς αποτελούν προτεραιότητα για την τρόικα και την κυβέρνηση. Υπό συζήτηση είναι και το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών, αλλά υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις και δεν είναι σαφές τι θα αποφασιστεί τελικά. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα είναι πιο πιεστικά για τους δανειολήπτες. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι τελευταίοι;
Τα "κόκκινα δάνεια" έρχονται στο προσκήνιο, καθώς αποτελούν προτεραιότητα για την τρόικα και την κυβέρνηση. Υπό συζήτηση είναι και το "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών, αλλά υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις και δεν είναι σαφές τι θα αποφασιστεί τελικά.
Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ότι τα πράγματα θα είναι πιο πιεστικά για τους δανειολήπτες. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι τελευταίοι;
Τρεις είναι οι ελάχιστες απαραίτητες κινήσεις:
Κίνηση πρώτη: Πληρώνετε ένα ποσό κάθε μήνα
Ασχέτως του ύψους της μηνιαίας δόσης σας, για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καταθέστε ένα ποσό στην τράπεζα. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι ακόμα και 50 ευρώ. Το ζητούμενο είναι να φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση στο δάνειο και ότι εσείς ως δανειολήπτης, μεριμνάτε για αυτό.
Κίνηση δεύτερη: Ενημερώστε την τράπεζα για τα οικονομικά σας
Ενημερώστε την τράπεζα για την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση. Δηλαδή για τυχόν μειώσεις στο μισθό ή τη σύνταξη σας, για την απώλεια της εργασίας σας κλπ
Κίνηση τρίτη: Ζητείστε ρύθμιση του δανείου σας
Επιδιώξτε μία ρύθμιση στα μέτρα σας, ώστε να μπορείτε να πληρώνετε κάθε μήνα τη δόση σας και το δάνειο σας να εμφανίζετε ενήμερο.
Πλέον στο πλάνο έχουν μπει τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης». Δηλαδή αν οι μηνιαίες αποδοχές σας είναι 1.000 ευρώ, και το ύψος της μηνιαίας δόσης σας είναι 600 ευρώ, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε τρόπο ώστε το νοικοκυριό να μπορεί να πληρώνει τα πάγια έξοδα που είναι: φως, νερό, τηλέφωνο και φυσικά διατροφή, και δαπάνη για φροντιστήρια των παιδιών (σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια δαπάνη).
Η απειλή του πλειστηριασμού είναι μπροστά, ωστόσο ήδη κάποιες ψύχραιμες φωνές στις Βρυξέλλες, κινούνται στην κατεύθυνση το «πάγωμα» να παραταθεί τουλάχιστον και για το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Οι "συνεργάσιμοι" δανειολήπτες
Σε κάθε περίπτωση η μεταχείριση θα είναι ευνοϊκή για τους δανειολήπτες εκείνους που είναι «συνεργάσιμοι», με την τράπεζα.
Βέβαια η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών με τη νέα χρονιά, διότι όπως υποστηρίζει, η απαγόρευση των πλειστηριασμών έχει δημιουργήσει κλίμα «ανευθυνότητας» στους δανειολήπτες, οι οποίοι καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις, δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Και κάνει αναφορά σε περιπτώσεις δανειοληπτών, πουa οποίοι αν και έχουν ικανά εισοδήματα και καταθέσεις δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.
Σημειώνουμε ότι η τρόικα, είναι απολύτως ενήμερη για την οικονομική κατάσταση όλων των δανειοληπτών, καθώς έχει τοποθετήσεις τους «επιτρόπους» της στις τράπεζες.