Τράπεζες: Πόσο μέρισμα θα μοιράσουν μετά από 16 χρόνια
Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας εξασφαλίσει σχετική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ επιστρέφουν στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια.
Παράλληλα ανεβάζουν τον πήχη των προβλέψεών τους για τα κέρδη του 2024. εκτιμώντας ότι θα ευνοηθούν από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εχθές το βράδυ, ο SSM ενημέρωσε τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ότι εγκρίνει τις αποφάσεις τους για διανομή στους μετόχους περισσότερων από 840 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, το 2009, που οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώσουν μερίσματα στους μετόχους.
Ο SSM αξιολόγησε τις προτεινόμενες διανομές μερισμάτων σε συνάρτηση με την κεφαλαιακή επάρκειά κάθε τράπεζας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως ασφαλής η διανομή μερισμάτων στους μετόχους, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε μπλοκάρει τις διανομές.
Τα τελευταία στοιχεία του SSM δείχνουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν άνετη κεφαλαιακή επάρκεια, με τον βασικό δείκτη CET1 στο 15,5%, ενώ όλες οι διοικήσεις έχουν προσανατολισθεί για τη φετινή χρήση σε συντηρητικές διανομές, που κυμαίνονται ανάμεσα σε 10% -20% των καθαρών κερδών (Πειραιώς και Alpha, αντίστοιχα) και σε 30% (Εθνική και Eurobank).
- Η Eurobank θα κάνει τη μεγαλύτερη διανομή, συνολικού ποσού 340 εκατ. ευρώ (0,09 ευρώ ανά μετοχή).
- Η Εθνική θα μοιράσει στους μετόχους 300 εκατ. ευρώ (0,37 ευρώ ανά μετοχή).
- Η Alpha θα μοιράσει συνολικά 122 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα μισά σε μετρητά και τα μισά με επαναγορά ιδίων μετοχών.
- Η Πειραιώς θα διανείμει 80 εκατ. ευρώ (0,06 ευρώ ανά μετοχή). Συνολικά, οι τράπεζες θα επιστρέψουν 842 εκατ. ευρώ στους μετόχους τους.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η έγκριση για τη διανομή μερισμάτων θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνει ότι η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 2% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 3,5% για την Alpha Bank και στο 5% για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.
Στα επιχειρησιακά τους σχέδια, οι τράπεζες έχουν προβλέψει αύξηση των μερισμάτων τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ως στόχο το 2026 να διανέμουν το 50% των καθαρών τους κερδών, ευθυγραμμιζόμενες με την αντίστοιχη μερισματική πολιτική των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ανεβαίνει ο πήχης για την κερδοφορία
Εν τω μεταξύ, όπως φάνηκε ήδη από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η φετινή χρήση εξελίσσεται για τις τράπεζες καλύτερα από τις προβλέψεις τους, καθώς έχουν καταφέρει να διατηρήσουν πολύ ψηλά, πάνω από 5%, τη διαφορά επιτοκίων δανείων – καταθέσεων. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή έχουν κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα οι προθεσμιακές με διάρκεια μέχρι ένα έτος έχουν μέσο επιτόκιο περίπου 1,80%, τη στιγμή που στην ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο ξεπερνά το 3%.
Εκτός από τη διαφορά επιτοκίων, οι τράπεζες αυξάνουν περισσότερο από το αναμενόμενο τα έσοδά τους από προμήθειες και έχουν κρατήσει χαμηλά το κόστος κινδύνου, δηλαδή τις προβλέψεις που σχηματίζουν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό του συνόλου των δανείων. Επιπλέον, μειώνουν συνεχώς τα κόστη λειτουργίας, που είναι τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη ως ποσοστό των εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς έγινε χθες η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε αναπροσαρμογή των προβλέψεών της για τα καθαρά κέρδη του 2024. Η ανοδική διόρθωση ξεπερνά το 10%, δεδομένου ότι προέβλεπε καθαρά κέρδη περίπου 900 εκατ. ευρώ και η νέα πρόβλεψη κάνει λόγο για κέρδη περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αυξάνει και τον στόχο για το ποσοστό των κερδών που θα διανεμηθούν στους μετόχους το 2025, από 25% σε 25% – 30%.