Τελειώνει ο χρόνος για τις επιστρεπτέες
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά την τήρηση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, έχει προκύψει ότι περίπου 40.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Επισημαίνεται ότι, με βάση σχετικές αποφάσεις, για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022 μαζί με τη δεύτερη δόση, αλλά ταυτόχρονα έχει παραταθεί και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως το τέλος του τρέχοντος μηνός με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
Όσον αφορά το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί από τις περίπου 700.000 επιχειρήσεις, υπενθυμίζεται ότι αυτό ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς από το σύνολο των 8,3 δισ. ευρώ που ήταν το κονδύλι της κρατικής ενίσχυσης η κυβέρνηση προχώρησε στο «κούρεμα» περίπου 5,3 δισ. ευρώ.
Κίνηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των οφειλόμενων ποσών κατά 64%, που έγιναν «μη επιστρεπτέα» και διαγράφηκαν, ενώ τα υπόλοιπα ποσά που έχουν απομείνει είναι και αφορολόγητα.
Υπενθυμίζεται ότι, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας:
1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
2. Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
3. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
-Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
-Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση λοιπόν το εν λόγω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση υπολογίζεται ότι:
-Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτο (25%),
-Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τρίτο (33,3%),
-Το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Για τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην παράταση εξόφλησης έως τις 31 Αυγούστου οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.
Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.
Απαρέγκλιτη προϋπόθεση
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιδοτήσεις είχαν δοθεί με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση οι επιχειρήσεις που θα τις λάβουν να διατηρήσουν υποχρεωτικά τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα είχαν δοθεί εγκαίρως και αποσταλεί στον ελεγκτικό μηχανισμό σαφέστατες κατευθύνσεις και οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβάτες, οι οποίοι δεν τήρησαν τους όρους. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που ακόμη και σήμερα προκύψει ότι υπήρξε παράβαση όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού, που έπρεπε να διατηρηθεί, ή υποβλήθηκαν ψευδή στοιχεία από την ελεγχόμενη επιχείρηση, τότε γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης.
Πηγή: politicus.gr