Ιούλιος των πληρωμών: Επιστρεπτέα, φόροι, ρυθμίσεις οφειλών
Στις 15 τελευταίες μέρες του Ιουλίου μια σειρά από υποχρεώσεις δημιουργούν μεγάλο βάρος σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με κυρίαρχη την πληρωμή των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράλληλα έρχεται με το τέλος του μήνα η ώρα για την πρώτη ή την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις πληρωμές για ΦΠΑ για τους υπόχρεους.
Το βάρος της Επιστρεπτέας
Αναλυτικά, μέχρι τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί είτε η πρώτη δόση είτε το όλον ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ηδη, από το σύνολο των 605.530 Α.Φ.Μ., στο taxisnet έγινε η βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ. η βεβαίωση εκκρεμεί μέχρι την ολοκλήρωση του επανελέγχου των στοιχείων τους.
Υπενθυμίζεται, ότι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε 96 δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση ενώ η εκτίμηση είναι ότι τελικά από τα 8,3 δισ. ευρώ που διοχετεύτηκαν στις επιχειρήσεις, τελικά θα εισπραχθούν περίπου 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μέχρι στιγμής περίπου πάνω από 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από τα κρατικά δάνεια που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καταβάλλοντας συνολικά πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Φόροι
Παράλληλα μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ για τους υπόχρεους αλλά και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ή η να γίνει εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση 3% μόνο για φυσικά πρόσωπα.
Ήδη, βέβαια, εκκρεμεί η υποβολή 1,5 εκατομμυρίου Ε1 ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 29 Ιουλίου. Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός, αφού κυμαίνεται κάτω από τις 70.000 δηλώσεις την ημέρα.
Λογιστές και φοροτεχνικοί, μάλιστα, παρά τις “διαρροές” για μη απόδοση παράτασης, ζητούν νέα επιμήκυνση των περιθωρίων, επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω ο προγραμματισμός.
Στην επιστολή τους, μάλιστα, προς τον υπουργό Οικονομικών κάνουν λόγο για εικόνες που θυμίζουν «σκηνικό πολέμου» στα λογιστικά γραφεία, ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε παρατείνει την προθεσμία για τις 29 Ιουλίου. Ωστόσο το μήνυμα προς τους φορολογούμενους είναι να σπεύσουν με τις δηλώσεις για να προλάβουν την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση.
Για όσους επιλέξουν το πρόγραμμα των 8 δόσεων, η πρώτη καταβάλλεται 29 Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική ένταξης της οφειλής από τον φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση με δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις αλλά με επιτόκιο κοντά στο 4,5% ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο πάνω από 6%.
Η ακτινογραφία του φετινού φόρου εισοδήματος
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής:
-Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,89% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο κατά κεφαλήν φόρο να ανέρχεται στα 1.016 ευρώ.
-Για έναν στους επτά φορολογούμενους ή το 13,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ.
-Το 53,28% των φορολογουμένων ούτε πληρώνει ούτε έχει επιστροφή φόρου.
Οφειλές
Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν καλά, ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Μάιο δίνουν το στίγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα.
Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο. Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ.
Στον «αστερισμό» των δόσεων
Παράλληλα, βέβαια, με όλα αυτά “τρέχουν’ και μια σειρά από ρυθμίσεις για οφειλές, είτε αυτές αφορούν λογαριασμούς ενέργειας, τράπεζες, ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες οφειλές προς την εφορία.
Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι πολίτες και οι μικροεπιχειρηματίες, πλέον, ζουν στον “αστερισμό” των δόσεων προσπαθώντας να τηρήσουν προθεσμίες και υποχρεώσεις, όχι πάντα με επιτυχημένο τρόπο.
Μπορεί, οι ρυθμίσεις, ειδικά για τους λογαριασμούς ενέργειας, να έχουν εκτοξευτεί, λειτουργώντας πλέον ως το προσωρινό “καταφύγιο” ώστε να γίνει η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, που “στεγνώνει” τη διαθέσιμη ρευστότητα, αλλά δε λειτουργούν πάντα.
Γι’ αυτό την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων διατυπώνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Παράλληλα, υπενθυμίζεται από την ΓΣΕΒΕΕ ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις (3) στις δέκα(10) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλει ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ να επιβιώσει.
Καβάλα: Βρέθηκε το ένα από τα μαύρα κουτιά του Antonov-12 – Εντοπίστηκαν οι 8 σοροί
Η Ευρώπη «φλέγεται»: Χιλιάδες έφυγαν από τα σπίτια τους, εκατοντάδες οι νεκροί
Πέντε ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Πηγή: politicus.gr