«Σφυροκόπημα» στις αγορές φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα διεθνώς, δείχνουν, όχι απλά να επηρεάζουν, αλλά να προκαλούν ένα «σφυροκόπημα» στις διεθνείς αγορές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου» της Wall Street, στις 31,56 μονάδες σήμερα, κινείται κοντά στα υψηλά έτους (31,96 στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία).
Κάπως έτσι, στην «αγορά των αγορών», τη Wall Street, ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τον ασφυκτικό κλοιό της Δύσης γύρω από τον επιτιθέμενο, τη Ρωσία, οι βασικοί δείκτες «καλωσόρισαν» τον Μάρτιο με απώλειες. Σε παρόμοιο κλίμα και οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία έκαναν βουτιά, συνεπεία της εν εξελίξει κρίσης.
Στη Wall Street, η αγορά είναι προβληματισμένη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια της Federal Reserve για τον τερματισμό των μέτρων τόνωσης που δρομολόγησε εν μέσω της πανδημίας και στη συνέχεια για τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί σε υψηλά 40 ετών.
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ θα καταθέσει στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην προηγούμενη ομιλία του για τις προοπτικές της οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής ο κεντρικός τραπεζίτης είχε τονίσει ότι η Fed προετοιμάζεται να τροποποιήσει την πολιτική της προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, από τότε το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά με την ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας να έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή, οι πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι των τιμών της ενέργειας εντείνονται περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο η Fed θα πρέπει να κινηθεί με ιδιαίτερη προσοχή για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, χωρίς ταυτόχρονα να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.
Και στη λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις μετοχών ανεξαρτήτως κλάδων, με τις τράπεζες, όμως, να είναι ο τομέας που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω των φόβων για σημαντικές συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ παράλληλα στρέφονται στην ασφάλεια ομολόγων και πολυτίμων μετάλλων.
Το πετρέλαιο
Το πετρέλαιο, εν μέσω φόβων ακόμα και για διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων καταγράφει σήμερα ένα εντυπωσιακό ράλι, με το brent να ενισχύεται άνω του 5%, να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και να διαμορφώνεται στα 103,29 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 104,57 δολάρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικανικό αργό με κέρδη άνω του 4% στα 100,17 δολάρια, ενώ το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας ενισχύεται 12,1% στα 110,5 ευρώ.
Την κατάσταση θα προσπαθήσει να αμβλύνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να κάνει παρέμβαση απελευθερώνοντας μέρος του αμερικανικού αποθέματος ώστε να ελέγξει τις τιμές.
Διαβάστε ακόμα:
Ρωσία: Τα capital controls και η «απάντηση» στις κυρώσεις
Moody’s: Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
Πηγή: politicus.gr