«Βουτιά» για τράπεζες σε Ευρώπη και ΧΑ λόγω Credit Suisse
Εκτεταμένες απώλειες καταγράφουν σήμερα Τετάρτη αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε βαθύ «κόκκινο» εν μέσω της αγωνίας για το μέλλον της Credit Suisse αλλά και της γενικευμένης ανησυχίας που έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
ΧΑ: Πάνω από 20% η βουτιά στις τράπεζες από τα υψηλά του 2023
Απόλυτο sell off καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν στο -8,44% και πάνω από 20% από τα υψηλά τους φέτος, σε μία δραματική συνεδρίαση με ισχυρές εντολές πώλησης και συνάμα αγορές, απορροφώντας την προσφορά που έβγαινε
Πάνω από τα 177,7 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, από τις υψηλότερες για φέτος και με τον γενικό δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά (1024 μονάδες), στις 1.025,22 και με απώλειες 4,5%. Η εξήγηση δεν είναι άλλη, ότι επικράτησαν στις αγορές οι ανησυχίες για κατάρρευση της Credit Suisse. Tην ίδια ώρα, κλιμακώνονται και οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές με τον Dax στη Γερμανία στο -2,9%, οι δείκτες στην Wall Street -1,5% με τις μετοχές των τραπεζών να καταρρέουν, με την Credit Suisse στο -17%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης, την ώρα που ο πρόεδρος της προβληματικής τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.
Η Societe Generale και οι ιταλικές Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν σε αναστολή, καθώς οι μετοχές τους βρέθηκαν στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα.
Προκαλεί αίσθηση δε, το γεγονός ότι στο κλείσιμο των συναλλαγών βγήκαν εντολές αγορών που απορρόφησαν την προσφορά ή θεώρησαν ευκαιρία τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Διαφορετικά, δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς, ότι η Alpha Bank που ανακοίνωσε παράλληλα τα αποτελέσματα 2022, έκλεισε με αγοραστές για 600 χιλιάδες κομμάτια. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 10,39%, στο 1,13 ευρώ και συνολικό όγκο 21,9 εκατ. τεμαχίων, διακινώντας για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις σχεδόν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου. Ισχυρή η πτώση 10,98% για την μετοχή της Πειραιώς, στο 1,865 ευρώ και όγκο 11,1 εκατ. τεμάχια. Πάνω από 9,1% η βουτιά για την Eurobank, στο 1,23 ευρώ με 11 εκατ. τεμάχια και 4,17% η πτώση στην ΕΤΕ, στα 4,64 ευρώ με σχεδόν 7 εκατ. κομμάτια.
Το άσχημο κλίμα πέρασε και στα μη τραπεζικά blue chips. Και ειδικά στις μετοχές εκείνες που από την αρχή του χρόνου έχουν μπει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών, πραγματοποιώντας ισχυρές τοποθετήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 5,4% η πτώση για την ΔΕΗ, στα 7,79 ευρώ και εντυπωσιακό όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 6% η πτώση για τα ΕΛΠΕ, στα 7,34 ευρώ με 206 χιλιάδες κομμάτια, 6,79% η μετοχή της ΕΧΑΕ, με κλείσιμο κάτω από τα 4 ευρώ και 243 χιλιάδες κομμάτια, 5,36% η βουτιά στην Μότορ Όιλ στα 21,90 με 273 χιλιάδες, 4,69% η πτώση στον Μυτιληναίο, στα 23,56 ευρώ με 384 χιλιάδες κομμάτια.
Επίσης, απώλειες για τον ΟΤΕ που κλείνει για δέκατη συνεχόμενη φορά πτωτικά, 2,4%, με εντυπωσιακό όγκο 1,076 εκατ. κομμάτια. Απώλειες δε και για τον ΟΠΑΠ, στα 14,80 και -1,98%, -2,9% η ΕΥΔΑΠ, -3,5% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 3,4% η Βιοχάλκο, ενώ ηχηρή ήταν η πτώση για την Ελλάκτωρ 5,65%, στο 1,92 ευρώ.
Τα «όχι» της Credit Suisse
Ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα. «Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Bank, SNB), Aμάρ Αλ Κουνταρί, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη.
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εξαγόρασε το 9,9% της ελβετικής τράπεζας. Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 30 % μέχρι να μπει στον «πάγο» η διαπραγμάτευσή της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λέμαν που τόνισε πως η κρατική βοήθεια «δεν συζητείται καν» για την τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά λαθών. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», υπογράμμισε ο Λέμαν στο συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη. Επεσήμανε ότι «δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank», ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.
«Πήραμε ήδη το φάρμακο», σημείωσε σύμφωνα με το Βloomberg, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό δρόμο στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.
Ωστόσο, χτες ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ωθώντας την να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης. Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», επεσήμανε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι αποτελεσμάτων και διαδικασιών δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Η τράπεζα αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έθεσαν ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Η Credit Suisse δεν διευκρίνισε εάν αυτά έχουν επιλυθεί. Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, σχολίασε η τράπεζα.