Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας
Σε ένα νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες.
Το νέο σύστημα που θα προταθεί στους δανειστές προκειμένου να εγκριθεί, προβλέπει ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο μηχανισμό ρυθμίσεων, οι οποίες θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι:
- Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ να μην υπερβαίνει ένα όριο, που θα είναι κατ’ ανώτατον στα 250.000 ευρώ, για μια οικογένεια με δύο ή περισσότερα παιδιά, ενώ θα είναι μικρότερο για νοικοκυριά με λιγότερα μέλη. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Δηλαδή εάν κάποιος είχε λάβει δάνειο 180.000 ευρώ και του απομένουν να εξοφλήσει 120.000 ευρώ είναι επιλέξιμος για τη ρύθμιση. Εάν, όμως, απομένουν 140.000 ευρώ για εξόφληση, τότε δεν μπορεί να ενταχθεί.
- Στη ρύθμιση θα μπαίνουν όλα τα δάνεια που βαρύνουν τον δανειολήπτη (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) εφόσον αυτά έχουν προσημείωση στην πρώτη κατοικία και το όριο οφειλών υπολογίζεται αθροιστικά.
- Κούρεμα δανείου: Υπό προϋποθέσεις, θα εφαρμόζεται συγκεκριμένα στην περίπτωση που το υπόλοιπο ποσό του δανείου, υπερβαίνει το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας και το επιπλέον ποσό θα διαγράφεται. Εάν για παράδειγμα το ποσό του δανείου είναι 120.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας είναι 80.000 ευρώ, το «κούρεμα» θα ανέλθει σε 24.000 ευρώ έτσι ώστε το δάνειο να διαμορφωθεί σε 96.00 ευρώ που αντιστοιχεί στο 120% της αξίας του ακινήτου.
- ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Τα ετήσια εισοδήματα του νοικοκυριού προκειμένου να μπει στη ρύθμιση θα οριστούν σε 12.500 ευρώ για τον άγαμο, σε 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με ένα παιδί το εισοδηματικό όριο θα είναι 26.000 ευρώ, με δύο παιδιά σε 31.000 ευρώ, με τρία παιδιά σε 36.000 ευρώ, και με τέσσερα παιδιά σε 41.000 ευρώ.
- ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: ο δανειολήπτης για να μπει στη νέα ρύθμιση, δεν θα πρέπει να έχει άλλο ακίνητη στην κατοχή του, πλην της πρώτης κατοικίας την οποία απέκτησε με δάνειο.
- ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Στη ρύθμιση εντάσσονται και τα δάνεια που έχουν λάβει επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους. Ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα των φορέων, καθώς πολλοί επαγγελματίες έχουν πάρει δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους και μέχρι τώρα είναι απροστάτευτοι. Για να ενταχθούν όμως, θα πρέπει να πληρούν όλες τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
- ΕΠΙΤΟΚΙΟ: Το επιτόκιο που θα βαρύνει το εναπομείναν τμήμα του δανείου θα είναι χαμηλό, με προστασία έναντι πιθανών ανατροπών στη χρηματαγορά. Πληροπφορίες αναφέρουν ότι θα μπεί ανώτατο όριο 3,.5%.
- ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ: Οι δόσεις για την αποπληρωμή των δανείων θα είναι συνάρτηση του ύψους του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Δηλαδή θα προσδιορίζεται με κριτήρια ποιο είναι το ύψος της δόσης που αντέχει ο δανειολήπτης.
- ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ: το νέο υπόλοιπο του δανείου θα διακανονίζεται σε αποπληρωμή με δόσεις οι οποίες θα εκτείνονται μέχρι και σε 25 χρόνια, ανεξάρτητα από την αρχική διάρκεια και τη λήξη του δανείου.
- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ: Τα νοικοκυριά τα οποία μετά την επιμήκυνση και το «κούρεμα» κριθεί ότι δεν μπορούν να αποπληρώνουν το ύψος των δόσεων, θα επιδοτούνται. Το ύψος της επιδότησης θα είναι μέχρι το 1/3 της μηνιαίας δόσης και θα αποδίδεται απευθείας στην τράπεζα, εφόσον βέβαια ο δανειολήπτης καταβάλλει τα υπόλοιπα 2/3. Αν η δόση είναι 600 ευρώ, ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα 400 ευρώ, και το δημόσιο τα 200 ευρώ.