Προϋπολογισμός 2025: Τα μηνύματα που στέλνει σε αγορές και επενδυτές
Ημέρα προϋπολογισμού η σημερινή, καθώς κατατίθεται στη Βουλή με προβλέψεις για συνέχιση της πτωτική πορείας του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2025 κάτω από το 150%, σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ειδικά στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, το τελικό σχέδιο θα προβλέπει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους η αναλογία θα μειωθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο 154% από 163,9% το 2023 μετά και την ενσωμάτωση στο χρέος (αναδρομικά από το 2012) των αναβαλλόμενων τόκων συνολικού ύψους περίπου 12,4 δισ. ευρώ. Η πτωτική πορεία του χρέους θα συνεχιστεί και το 2025 καθώς εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 147,5% του ΑΕΠ μέσα από την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων αλλά και τη συνέχιση της πρόωρης εξόφλησης δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου. Όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, η Αθήνα θα επιδιώξει να αποπληρώσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2025 για δόσεις οι οποίες λήγουν αυτή τη φορά από το 2033 έως το 2042.
Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Τρίτη υποχώρησαν περαιτέρω στο 3,16% από 3,23% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την απόδοση των 10ετών της Γαλλίας (3,06%) αλλά και της Ισπανίας (3,03%).
Και ενώ η Ελλάδα θα καταγράψει εντυπωσιακή μείωση του δημόσιου χρέους, με βάση και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός του 2025 εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να «παράγει» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το 2025.
Ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές δεν αποτελεί μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή χρέους, αλλά και σε σχεδόν μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με ποσοστά που θα κυμαίνονται σε 0,7% για φέτος και 0,6% το επόμενο έτος.
Πρόκειται για κινήσεις και δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, είτε των προοπτικών είτε σε επίπεδο βαθμίδας, αλλά και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s το 2025, καθώς είναι o μόνος που βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Μετά και τα νέα μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση, τα μάτια στρέφονται στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο συγκεκριμένος οίκος θα κάνει την επόμενη κίνηση αναβαθμίζονται τις προοπτικές (διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας) ή ακόμα και την «έκπληξη», ανεβάζοντας το ελληνικό αξιόχρεο ένα σκαλί υψηλότερα.