Τι σημαίνει η προσχώρηση της ΕΚΤ στο στρατόπεδο κατά του πλαφόν στο φυσικό αέριο

 

Οι διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προδιαγράφονται – πάλι – πολύ δύσκολες στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας την προσεχή Τρίτη και το ενδεχόμενο παράτασης του αδιεξόδου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Και τούτο διότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η τσεχική προεδρία (με χαμήλωμα του ορίου για το πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh από 275 που είχε προτείνει η Κομισιόν) φαίνεται ότι ενεργοποίησε αντανακλαστικά έντονης αντίδρασης από το γερμανο-ολλανδικό μπλοκ των «πλαφονομάχων», στο στρατόπεδο των οποίων φαίνεται να προσχωρεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα:  Πραγματικά, χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε επίσημη γνωμοδότηση της Τράπεζας -που φέρει την υπογραφή της  Κριστίν Λαγκάρντ-  στην οποία η ΕΚΤ  προειδοποιεί ότι το πλαφόν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της μεταβλητότητας στις αγορές, να φέρει δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα του προσδοκώμενου αποτελέσματα.

Η γνωμοδότηση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση,  «Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός όπως έχει σχεδιαστεί μπορεί υπό προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» . Και τούτο διότι «μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τα συναρτώμενα με αυτή margin calls, να μειώσει την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων στις αγορές να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να δώσει κίνητρα για τις μεταφορές συναλλαγών εκτός των χρηματιστηρίων, εκεί όπου δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση». Πρόκειται για θέσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς -μεταξύ των οποίων και τα Χρηματιστήρια-, το ότι υιοθετούνται από την ΕΚΤ -που είναι ο θεματοφύλακας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη- έχει μεγάλη σημασία.

Πρόκειται για εξέλιξη που δεν ήρθε τυχαία καθώς λίγες ώρες δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters πληροφορίες περί εγγράφου που υπογράφουν έξι χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο) που τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν περαιτέρω μείωση της τιμής του πλαφόν. Η ομάδα αυτή εμφανίζεται να επιμένει στην αρχική κοινοτική πρόταση (275 ευρώ), βάζοντας κόκκινη γραμμή σε οποιαδήποτε μείωση κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η άρνησή τους έγκειται στη γνωστή άποψη ότι η επιβολή πλαφόν θα διαταράξει την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι προμηθευτές αερίου θα φύγουν από την Ευρώπη και θα στραφούν σε χώρες όπου οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται ελεύθερα.

Εντείνει την πίεση η Γερμανία

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία πιέζει για επιστροφή του «φακέλου»  του πλαφόν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 15-16  Δεκεμβρίου, κάτι που ισοδυναμεί με πισωγύρισμα αφού ήταν οι ηγέτες των 27 που στην προηγούμενη Σύνοδό τους τον Οκτώβριο είχαν παραπέμψει το θέμα προς εξειδίκευση στους Υπουργούς Ενέργειας.  Οι ζυμώσεις συνεχίζονται ενόψει και οι θέσεις ενδεχομένως θα αποσαφηνιστούν περισσότερο κατά την αυριανή συνάντηση των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντας παραμένει θολός ενώ το πρώτο κύμα ψύχους στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και η χθεσινή διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ -με ενδοημερήσια μεταβολή της τάξης του 20% από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο-  επανέφερε τις μνήμες από το τρενάκι του τρόμου των προηγούμενων μηνών…