Οι φόβοι των CEO από την τεχνητή νοημοσύνη και το κλίμα
Τα διευθυντικά στελέχη παγκοσμίως ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, όπως έδειξε έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC) πριν από το Νταβός, με τις πιέσεις να αυξάνονται από τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τις κλιματικές διαταραχές.
Περίπου το 45% των περισσότερων από 4.700 παγκόσμιων CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα επιβιώσουν, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, τα επόμενα δέκα χρόνια, δήλωσε ο ελεγκτής των «Big Four».
«Υπάρχει το 55% που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ριζικά, και θα έλεγα ότι αυτό είναι λίγο αφελές, επειδή ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα γύρω τους», δήλωσε ο Bob Moritz, παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Αγορών (GMF) του Reuters, πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Οι εξελίξεις στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη ήταν στην κορυφή των ανησυχιών για τους περισσότερους συμμετέχοντες στην έρευνα, με σχεδόν το 75% να προβλέπει ότι θα αλλάξει σημαντικά την επιχείρησή τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η πλειονότητα αναμένει ότι η ΤΝ θα απαιτήσει εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες για τους εργαζόμενους, ενώ πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, την παραπληροφόρηση και την προκατάληψη έναντι συγκεκριμένων ομάδων πελατών ή εργαζομένων.
«Αν κοιτάξετε μόνο τις ίδιες δεξιότητες, νομίζω ότι ναι, θα υπάρξει αντίκτυπος», δήλωσε ο Juergen Mueller, επικεφαλής τεχνολογίας της SAP, αναφερόμενος στις απώλειες θέσεων εργασίας και στο πάγωμα προσλήψεων σε κατώτερες θέσεις στον τεχνολογικό τομέα.
«Επομένως, αυτό που χρειάζεστε είναι ακόμη καλύτερα καταρτισμένοι άνθρωποι», δήλωσε ο Mueller στο GMF στο Νταβός.
Η έρευνα της PwC έδειξε επίσης μια μεγαλύτερη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που πιέζουν τα περιθώρια κέρδους, με τέσσερα στα δέκα στελέχη να δηλώνουν ότι αποδέχονται χαμηλότερες αποδόσεις για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα.
Λιγότερο από το 50% ανέφεραν πρόοδο, συμπεριλαμβάνοντας τους κλιματικούς κινδύνους στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό, με το 31% να δηλώνει ότι δεν έχει σχέδια να το πράξει.
Συνολικά, οι εταιρείες ήταν πιο σίγουρες για την εικόνα της παγκόσμιας ανάπτυξης, με το 38% να είναι αισιόδοξο για την ανάπτυξη, ποσοστό που ήταν υπερδιπλάσιο από εκείνο των ερωτηθέντων το 2023.
Ωστόσο, ήταν επίσης λιγότερο αισιόδοξες όσον αφορά την αύξηση των εσόδων κατά το επόμενο έτος, με το 37% να είναι βέβαιες για την ικανότητά τους να αυξήσουν τα έσοδα, έναντι 42% το 2023.
«Η δυνατότητα αύξησης των συντελεστών και των τιμών δεν είναι τόσο εύκολη όσο ποτέ άλλοτε … αυτή θα είναι μια τάση που είναι πιθανό να δούμε τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια», δήλωσε ο Moritz.
Η Βρετανία πρώτη στις επενδύσεις
Η έρευνα της PwC διαπίστωσε ότι η Βρετανία είναι η κορυφαία χώρα για επενδύσεις, με σχεδόν το ένα τρίτο των αμερικανών CEOs να επιλέγουν την παραδοσιακά δημοφιλή χώρα ως κορυφαίο στόχο.
Η θέση της Βρετανίας μεταξύ των CEOs της Κίνας αυξήθηκε δραματικά, στην κοινή έκτη θέση, από τη δέκατη έκτη πέρυσι. Ωστόσο, το πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο σημαντικό στρατηγικά για τους παγκόσμιους CEOs, πέφτοντας κατά μία θέση στην τέταρτη θέση πίσω από τη Γερμανία, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρούν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα