Οι 7+1 ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει ο ΟΑΕΔ
Ανοιχτά παραμένουν 7+1 προγράμματα του ΟΑΕΔ παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης για ανέργους κάθε ηλικίας, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την ευκαιρία σε επιχειρηματίες να μειώσουν το κόστος των νέων προσλήψεων.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για την προώθηση της απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, γυναικών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Για τους ωφελούμενους που θα ενταχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα επιδοτούνται αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικότερα τα ανοιχτά προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι τα ακόλουθα:
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες.
Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων υποβάλλονται από τις 12 Ιουλίου 2021 και αφορά στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου και Κρήτης.
Είναι 12μηνης διάρκειας πρόγραμμα και τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:
- 466,5 ευρώ μηνιαία/5.598 ευρώ ετήσια για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών
- 559,8 ευρώ μηνιαία/6.717,6 ευρώ ετήσια για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
- 606,45 ευρώ μηνιαία/7.277,4 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω
- 653,1 ευρώ μηνιαία/7.837,2 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω
- 699,75 ευρώ μηνιαία/8.397 ευρώ ετήσια για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis. Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο, πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα). Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.
Πρόγραμμα απασχόλησης 800 ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.
Ξεκίνησε από τις 29 Ιουνίου 2021 και στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.
Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα. Επίσης, αν πρόκειται για την πρόσληψη ανέργων ΑμεΑ, δικαιούχοι είναι και επιχειρήσεις φορείς και Οργανισμοί του Δημοσίου τομέα, καθώς και επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).
Ωφελούμενοι είναι Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ) εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ και τα Απεξαρτημένα Άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, τα Αποφυλακισμένα, τα Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή τα Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τα διεμφυλικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.
Πρόγραμμα 1.000 θέσεων απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 7 μηνών για ανέργους 18-30 ετών Ελλάδας Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου με 100% επιδότηση.
Συγκεκριμένα, 600 νέοι άνεργοι στην Δυτική Ελλάδα και 400 στην Ήπειρο θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του Οργανισμού.
Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Δυτ. Ελλάδας και Ηπείρου, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης.
Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 28 Απριλίου και στόχος του είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός του διαστήματος 01.01.2012 έως 31.10.2020 να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.
Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης.
Νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας με 100% επιδότηση για 3.000 ανέργους 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό από τις 19 Οκτωβρίου 2020. Η διάρκειά του είναι 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει σε 3.000 ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη εργοδότη στο πρόγραμμα, είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου, πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Πρόγραμμα για 9.200 επιταγές μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας με επιχορήγηση 80% για επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό 830 € για ανέργους
Είναι ανοιχτό από τις 17 Σεπτεμβρίου 2020 και επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 ευρώ μηνιαία και σε 11.564 ευρώ ετήσια.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών για 8.500 θέσεις απασχόλησης
Το πρόγραμμα, για το οποίο έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις από τις 15 Ιουλίου 2020, και προσφέρει 8.500 θέσεις σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση αυξάνεται από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 ευρώ στα 750 ευρώ μηνιαία.
Πρόγραμμα Ελευσίνας
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ανοιχτό από τις 21 Νοεμβρίου 2018 Απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, με διάρκεια ανεργίας τουλάχιστον έξι μήνες, που διαμένουν στους Δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Η ομάδα στόχος υπολογίζεται σε περίπου 3.000 άτομα. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα προσφερθούν είναι: Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ), Επιχειρηματικότητα-Αυταπασχόληση, Κατάρτιση, Κοινωφελής Εργασία. Ο σχεδιασμός του βασίζεται τόσο στις ανάγκες των ανέργων όσο και στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.