«Αόρατοι» για την ΕΛΣΤΑΤ 342.597 άνεργοι του ΟΑΕΔ - Πώς εξηγούνται οι αποκλίσεις στα στοιχεία

Μοιάζει με… στατιστικό παράδοξο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: Υπάρχουν 342.597 άνεργοι, τους οποίους η ΕΛΣΤΑΤ τους ψάχνει, αλλά δεν τους βρίσκει! Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που δείχνει ανάγλυφα και την διαφορά που έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με εκείνα που καταγράφονται επίσημα από τον ΟΑΕΔ.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι φταίει η «μαύρη εργασία» η οποία δεν δηλώνεται, αλλά, με τον τρόπο αυτό, μειώνεται θεαματικά το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα προ μνημονίων και δημιουργεί ευρύτερο προβληματισμό για την «ποιότητα» της μεθόδου της στατιστικής απεικόνισης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δύο κρατικοί φορείς, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι τον περασμένο Ιούνιο ήταν 572.109 άτομα, ενώ για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 914.706 άτομα.

Προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 342.597 ατόμων, που σημαίνει πως η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μόλις το 63% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και «έχασε» το 37% των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων.

Που οφείλονται οι διαφορές

Προκειμένου η ΕΛΣΤΑΤ να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, υποστηρίζει ότι, μεταξύ των άλλων, φταίει η «μαύρη» εργασία.

Δηλαδή, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, δηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ πως είναι απασχολούμενοι, αλλά ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Υποτίθεται ότι με τις νομοθετικές αλλαγές που δρομολογήθηκαν θα σβηστούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ τα άτομα που δεν πληρούν τους όρους των εγγεγραμμένων ανέργων.

Μεταξύ άλλων, θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, τα άτομα στα οποία θα προσφερθεί εργασία και δεν θα την αποδεχτούν, ενώ θα διαγράφονται και όσοι αρνηθούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Το όριο που τίθεται είναι τα 14.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 20.000 ευρώ για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δίνεται προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το αντίστοιχο όριο για μονογονεϊκή οικογένεια είναι 23.000 ευρώ συν τις όποιες προσαυξήσεις.

Δείτε τα στατιστικά της ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούνιο καθώς και τα στατιστικά της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τον ίδιο μήνα

ΕΛΣΤΑΤ

 

ΔΥΠΑ