Οι 5 παγίδες στις βεβαιώσεις αποδοχών μισθών-συντάξεων και οι οδηγίες της ΑΑΔΕ
Πανάκριβα σε φόρους μπορεί να κοστίσουν λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών, που χορηγούνται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι οφείλουν να τις ελέγξουν διεξοδικά, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.
Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλούνται με τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ή με αμοιβές που δηλώθηκαν μεν αλλά δεν καταβλήθηκαν.
Οι εργοδοτικοί φορείς, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι φορείς γενικής κυβέρνησης, τα ΝΠΙΔ, υποχρεούνται να υποβάλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι τις 29 Μαρτίου στο taxisnet, σε ηλεκτρονικά αρχεία, για τις αμοιβές που κατέβαλαν εντός του 2020.
Επίσης, οι εργοδότες θα παραδώσουν μία βεβαίωση αποδοχών στους υπαλλήλους, για τους μισθούς που καταβλήθηκαν το 2019, η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών και τους παρακρατούμενους φόρους, υπάρχουν ήδη στο Taxisnet, καθώς προκύπτουν από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1.
Όμως ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος οφείλει νε ελέγξει τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση των αποδοχών του για το 2020 και εάν διαπιστώσει λάθη θα πρέπει να απευθυνθεί έγκαιρα στον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διόρθωση.
Σημειώνεται πως, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να διορθώσει ο ίδιος τα ποσά στο έντυπο Ε1. Αν το πράξει θα κληθεί για έλεγχο από την εφορία και θα ταλαιπωρηθεί για να αποδείξει τον ισχυρισμό του.
Σε μια περίπτωση που έφτασε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, και αποκάλυψε το Σin, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να δικαιωθεί μια φορολογούμενη για ένα λάθος στη βεβαίωση αποδοχών της εταιρείας στην οποία εργάζονταν.
Αυτό σημαίνει, ότι σε κάθε περίπτωση η διόρθωση θα πρέπει να γίνει πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Εφόσον, έχουν υπάρξει λάθη, αυτά μπορεί να τα διορθώσει μόνο ο εργοδοτικός φορέας και να υποβάλει νέα δήλωση στο Taxisnet και με βάση αυτά ο υπάλληλος ή ο συνταξιούχος, θα υποβάλει τη φορολογική του δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021.
Τα 5 ακριβά λάθη
Τα συνηθέστερα λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών είναι τα ακόλουθα:
- Αναγράφεται η καταβολή αποδοχών οι οποίες όμως δεν καταβλήθηκαν εντός του 2020. Παράδειγμα επιχείρηση που πληρώνει με δίμηνη καθυστέρηση τους υπαλλήλους, έχει δηλώσει ότι κατέβαλε μισθούς 12 μηνών αντί για 10.
- Μισθωτοί που εισέπραξαν αναδρομικά ποσά έναντι δεδουλευμένων αποδοχών, προηγουμένων ετών (προ το 2020) τα οποία δηλώνονται ως αποδοχές του 2020, ενώ θα πρέπει να κατανεμηθούν στα προηγούμενα έτη που αφορούν. Αν δηλωθούν όλα τα αναδρομικά στο 2020, ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί δραματικά, ενώ θα είναι πολύ μικρότερος εάν κατανεμηθούν στα προηγούμενα έτη.
- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν και εξτρά βοηθήματα από το δημόσιο
- Οποιοδήποτε τυχαίο αριθμητικό λάθος που αυξάνει ή μειώνει τις πραγματικές αποδοχές του υπαλλήλου του συνταξιούχου.
- Έχουν δηλωθεί διαφορετικά ποσά παρακρατούμενων φόρων.
Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν ο υπόχρεος υποβάλει την φορολογική του δήλωση για το 2021. Η ΑΑΔΕ μέσα από 17 ερωτήσεις-απαντήσεις δίνει οδηγίες για τη συμπλήρωση και τις διορθώσεις των βεβαιώσεων.
1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν το αρχείο βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να υποβάλλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν τον λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet
2. Ποιοι υποβάλλουν βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61, 62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση. Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
3. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για το φορολογικό έτος 2020 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Μαρτίου 2021. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.
4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.
5. Μπορώ να υποβάλω τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2020 με το παλαιό πρόγραμμα (αυτό που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2019 – χρήση 2019);
Όχι, πρέπει απαραιτήτως η δημιουργία του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να γίνει με το καινούριο πρόγραμμα φορολογικού έτους 2020.
6. Έχω κάνει διακοπή πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Πότε πρέπει να υποβάλω τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 2020), τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2020 θα τις υποβάλετε εντός του 2021 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η Α.1035/2021. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.
7. Σε περίπτωση αμοιβών χαμηλότερων των 300 ευρώ, για τις οποίες έχει παρακρατηθεί φόρος, τι πρέπει να κάνω;
Οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις οποίες έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20% από φορείς που υπάγονται στις υποπεριπτώσεις i και ii της περ. β΄ της παρ. 10 του άρθ. 5 της Α.1035/2021, έστω και εάν ήταν χαμηλότερες των 300 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 1. Όσον αφορά τις αμοιβές που είναι χαμηλότερες των 300 ευρώ και για τις οποίες δεν έχει παρακρατηθεί φόρος, θα καταχωρούνται στον κωδικό 10. Επισημαίνεται ότι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα που για το μήνα απόκτησής τους υποχρεωτικά έπρεπε να υποβληθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1101/2019 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει, και δεν υποβλήθηκαν, υποβάλλονται μόνο με δήλωση (αρχική ή τροποποιητική) για το μήνα αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην τελευταία αυτή απόφαση. Οι αμοιβές αυτές δεν υποβάλλονται με ετήσιο αρχείο
8. Πώς αποστέλλονται οι αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ που καταβάλλονται στους ιατρούς του ΕΣΥ;
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ. 1178/2017 εγκύκλιο, τα εισοδήματα που αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016,2017, 2018, 2019 φορολογούνται στα έτη αυτά και δηλώνονται στον κωδικό 15. Αν τα εν λόγω εισοδήματα των ιατρών του ΕΣΥ που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2020 αφορούν υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στα οικονομικά έτη 2014 και προηγούμενα (χρήσεις ετών 2013 και προηγούμενες) φορολογούνται συνολικά στο έτος είσπραξης ήτοι στο φορολογικό έτος 2020. Οι αμοιβές που φορολογούνται στο φορολογικό έτος 2020 αποστέλλονται με τον κωδικό 6 του αρχείου εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο φόρος 20% που παρακρατείται επί του συνόλου των ακαθαρίστων αμοιβών που καταβάλλονται, ανεξάρτητα από τα οικονομικά ή φορολογικά έτη που παρασχέθηκαν οι εν λόγω υπηρεσίες των ιατρών του ΕΣΥ, εκπίπτει από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα που αποκτούν οι εν λόγω ιατροί κατά το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο έγινε η καταβολή ή έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής, ήτοι στο φορολογικό έτος 2020
9. Απασχόλησα πρόσωπα που παρείχαν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προέκυπτε υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.) και απέδωσα τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).Οι αμοιβές τους θα αποσταλούν ως αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ως αποδοχές από μισθωτή εργασία;
Η κατηγορία – πηγή προέλευσης του εισοδήματος φυσικού προσώπου που έχει κάνει έναρξη και εκδίδει Δ.Π.Υ. εξακολουθεί να είναι από επιχειρηματική δραστηριότητα
Βεβαιώσεις Αμοιβών από Επιχειρηματική Δραστηριότητα Φορολογικού Έτους 2020 ανεξάρτητα από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (ΠΟΛ.1072/2015) και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ ορίζει για τις ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν το φυσικό αυτό πρόσωπο να παρακρατούνται και να αποδίδονται από τον πελάτη – εργοδότη του. Για την παρακράτηση φόρου έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1120/2014 και στην περίπτωση αμοιβών συμβουλών, διοίκησης ορίζεται συντελεστής παρακράτησης 20%. Ο φόρος παρακρατείται στο ακαθάριστο – μικτό ποσό (προ των ασφαλιστικών κρατήσεων που βαρύνουν το φυσικό πρόσωπο). Το φυσικό πρόσωπο υποβάλλει Ε3 και οι ασφαλιστικές κρατήσεις που αφορούν τον ίδιο και οι οποίες έγιναν από τον πελάτη του, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του. Οι αμοιβές αυτές του φυσικού προσώπου αποστέλλονται σύμφωνα με το αρχείο βεβαιώσεων από επιχειρηματική δραστηριότητα.
10. Ποιοι υποβάλλουν βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61, 62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση. Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα
11. Πώς θα δηλώσω αναδρομικά αποδοχών που αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη;
Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2020 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά(το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του).
12. Υπάρχουν είδη αποδοχών που δεν αθροίζονται στα σύνολα;
Όχι, τα ποσά όλων των ειδών αποδοχών αθροίζονται στα σύνολα του αρχείου. Η διάκριση των εισοδημάτων για την ορθή εκκαθάριση των δικαιούχων θα γίνει από την Α.Α.Δ.Ε
13. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές
14. Ποιοι υποβάλλουν βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59,61, 62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αποδοχών από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 6 της παρούσας. Υποχρέωση υπάρχει και για τα ποσά που ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 6 της παρούσας, τα οποία δεν αποτελούν πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση. Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνονται στον Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
15. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Για το φορολογικό έτος 2020 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Μαρτίου 2021. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ν.π. και νομικών οντοτήτων. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ www.aade.gr Τελευταία Ενημέρωση: 12/3/2021 4:08 μμ σελ. 2/4 Βεβαιώσεις Εισοδημάτων από Μερίσματα, Τόκους, Δικαιώματα Φορολογικού Έτους 2020 καταχώρησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.
16. Ποια μερίσματα Ν.Π. με διπλογραφικά βιβλία αποστέλλονται με τον κωδικό 8 του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων που αφορά Μερίσματα-Τόκους-Δικαιώματα;
Στον κωδικό 8 αποστέλλονται τα μερίσματα μετόχων ΑΕ με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μεγαλύτερο ή ίσο του 3% ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν αμοιβές λόγω συμμετοχής τους στο Δ.Σ. Αφορά ποσά που διανέμονται από τα κέρδη μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανωνύμων Εταιριών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους, με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 3% και όχι μερίσματα άλλης μορφής Ν.Π. (πχ ΕΠΕ-ΙΚΕ) για τα οποία γίνεται χρήση του κωδικού 1 του ίδιου αρχείου. Τα μερίσματα αυτά δεν θα σταλούν και με τον κωδικό 1 του ίδιου αρχείου. Ειδικά τα μερίσματα μετόχων ΑΕ με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 3% που είναι και μέλη ΔΣ αποστέλλονται με τον κωδικό 1 του Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα.
17. Ποιες αμοιβές μελών ΔΣ Α.Ε αποστέλλονται με τον κωδικό 9 του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων που αφορά Μερίσματα-Τόκους-Δικαιώματα;
Με τον κωδικό 9 του Πίνακα κωδικοποίησης αμοιβών από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, αποστέλλονται οι αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε. που δεν συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, προέρχονται από τα κέρδη της εταιρίας, εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση και συνιστούν εισόδημα από μερίσματα (ΠΟΛ.1042/2015 εγκύκλιος).