Οφέλη και απώλειες ιδιοκτητών από το «κούρεμα» ενοικίων
Οικονομικά οφέλη τα οποία αυξάνουν γεωμετρικά όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος των μηνιαίων ενοικίων που έχουν συμφωνηθεί με τους ενοικιαστές προκύπτουν για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώθηκαν, με κρατική εντολή, να παραμείνουν κλειστές ή να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δραστηριότητές τους από τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων έως και τα τέλη Φεβρουαρίου τουλάχιστον.
Τα οφέλη αυτά προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες με το 80% των συμφωνηθέντων ενοικίων, ως αντιστάθμισμα για τη διά νόμου απαλλαγή των μισθωτριών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Σε ποιους κλάδους
Οπως ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητά τους σε επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, καθώς επίσης και σε γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία δεν επιτρέπεται να εισπράξουν ενοίκια από τις επιχειρήσεις αυτές για όλο το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν υποστεί πολύ μεγάλη οικονομική ζημία, καθώς έχουν υποχρεωθεί να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν, με σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, εξαιτίας των αλλεπάλληλων καθολικών και τοπικών lockdowns. Η μη πληρωμή των ενοικίων για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 με την επίσημη άδεια του κράτους προκαλεί, όμως, τεράστιες εισοδηματικές απώλειες στους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που νοικιάζουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ακίνητά τους για επαγγελματική χρήση. Προκειμένου να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες που υφίστανται τα φυσικά αυτά πρόσωπα, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους χορηγήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορολόγητες αποζημιώσεις, τα ποσά των οποίων αντιστοιχούν στο 80% των συμφωνηθέντων αλλά μη εισπραχθέντων μισθωμάτων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021.
Κερδίζουν – χάνουν
Από μια προσεκτική ανάλυση όλων αυτών των κυβερνητικών ανακοινώσεων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η απόφαση να καταβληθεί αφορολόγητη αποζημίωση ίση με το 80% των χαμένων ενοικίων σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων θα ωφελήσει ασύμμετρα πιο πολύ τους ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει να εισπράττουν πολύ μεγάλου ύψους μηνιαία ενοίκια, 3.000 ευρώ και άνω, καθώς θα υπερκαλύψει κατά πολύ τις εισοδηματικές απώλειές τους. Θα προσθέσει, δηλαδή, πολύ περισσότερα χρήματα στα εισοδήματά τους. Στον αντίποδα, για τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια ύψους μέχρι 1.200 ευρώ το μήνα, η αποζημίωση δεν θα καλύψει το σύνολο των εισοδηματικών απωλειών.
Ουσιαστικά, τα καθαρά ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται να λάβουν από το κράτος όσοι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει να εισπράξουν πολύ μεγάλου ύψους μηνιαία ενοίκια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα έπαιρναν «στο χέρι» αν δεν ίσχυε η πλήρης απαλλαγή των μισθωτριών επιχειρήσεων! Κι αυτό διότι:
α) Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα από ενοίκια ισχύει φορολόγηση με κλιμακωτούς συντελεστές φόρου εισοδήματος 15%, 35% και 45%, και κλιμακούμενους συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 6,5%,7,5%, 9% και 10%, που περιορίζουν τα τελικά ποσά που μένουν στα χέρια των ιδιοκτητών σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 30% έως 50% των ονομαστικών ενοικίων.
β) Η αποζημίωση που θα δώσει το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες είναι αφορολόγητη και το ποσό της διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% των ονομαστικών ενοικίων.
Ακτινογραφία
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο «Ε.Τ.» και προέρχονται από πίνακα τον οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης:
1 Οσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων είχαν συμφωνήσει, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του τρέχοντος έτους, να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες ενοικιαστές τους ποσά μηνιαίων ενοικίων που είναι ίσα ή μεγαλύτερα των 3.000 ευρώ, θα λάβουν ποσά αποζημιώσεων που καλύπτουν μεν το 80% των ενοικίων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα καθαρά ποσά που θα εισέπρατταν αν η κυβέρνηση δεν απάλλασσε τους επιχειρηματίες-ενοικιαστές τους από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων. Από τα αναλυτικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο «Ε.Τ.» και προέρχονται από πίνακα Αλεξιάδη προκύπτει ειδικότερα ότι, αν οι ιδιοκτήτες αυτοί εισέπρατταν κανονικά τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει, τότε αυτά θα φορολογούνταν κλιμακωτά με συντελεστές φόρου εισοδήματος 15%, 35% και 45%, καθώς επίσης και με κλιμακούμενους συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 6,5% – 10%, οπότε εν τέλει τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα έπαιρναν στο χέρι θα ήταν «κουρεμένα» κατά 30% – 50% περίπου σε σύγκριση με τα συμφωνηθέντα ποσά! Τώρα όμως που τελικά οι ιδιοκτήτες δεν θα εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 από τους ενοικιαστές τους και ως εκ τούτου δεν θα αναγκαστούν να πληρώσουν επ’ αυτών φόρους που τα μειώνουν κατά 30% – 50%, αλλά αντιθέτως θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητες αποζημιώσεις που καλύπτουν το 80% των ενοικίων, τα ποσά που εν τέλει θα τους μείνουν στα χέρια θα είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς θα είναι μειωμένα μόνο κατά 20%! Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
* Ιδιοκτήτης ακινήτων επαγγελματικής στέγης που είχε συμφωνήσει με τους επιχειρηματίες-μισθωτές του να εισπράξει μηνιαία ενοίκια συνολικού ύψους 3.000 ευρώ για κάθε έναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, αν εισέπραττε κανονικά τα ποσά αυτά, θα αναγκαζόταν να καταβάλει επ’ αυτών φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ποσού 947,17 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 2.841,51 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 2.052,83 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 6.158,49 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Τελικά, με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει αφορολόγητες αποζημιώσεις ίσες με το 80% των ενοικίων, δηλαδή 2.400 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 7.200 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τον τρόπο αυτόν, θα πάρει στο χέρι 347,17 ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση, ή 1.941,51 ευρώ περισσότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε κανονικά τα συμφωνηθέντα ενοίκια από τους μισθωτές του!
* Ιδιοκτήτης επαγγελματικής στέγης σε μεγάλης εμπορικής αξίας περιοχή αστικού κέντρου ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον επιχειρηματία μισθωτή του να εισπράξει μηνιαίο ενοίκιο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ για κάθε έναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο αυτό στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα αναγκαζόταν να καταβάλει επ’ αυτών φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ποσού 4.687,58 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 9.375,16 ευρώ σε διμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 5.312,42 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 15.937,26 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει από το κράτος αφορολόγητο το 80% των ενοικίων των τριών μηνών, ως αποζημίωση. Θα εισπράξει, δηλαδή, 8.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, ή 24.000 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που είναι 2.687,58 ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση, ή 8.062,74 ευρώ περισσότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε τα ενοίκιά του κανονικά.
2 Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες που είχαν συμφωνήσει για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο να εισπράξουν από τους επιχειρηματίες ενοικιαστές τους ποσά μηνιαίων ενοικίων έως και 1.200 ευρώ, θα λάβουν κι αυτοί μεν ποσά αποζημιώσεων που καλύπτουν το 80% των ενοικίων, αλλά τα ποσά που θα πάρουν, τελικά, στο χέρι θα είναι μικρότερα κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ από αυτά που θα εισέπρατταν αν η κυβέρνηση δεν απάλλασσε τους επιχειρηματίες-ενοικιαστές τους από την υποχρέωση καταβολής των ενοικίων. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματικής στέγης που είχε συμφωνήσει να εισπράξει μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για κάθε έναν από τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο τους μήνες αυτούς, θα κατέβαλλε επ’ αυτού μόνο φόρο εισοδήματος 15%, ενώ θα απαλλασσόταν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα πλήρωνε δηλαδή φόρο συνολικού ποσού 75 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 225 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οπότε θα του έμεναν στο χέρι 425 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 1.275 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Με τη ρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης αυτός θα εισπράξει από το κράτος αφορολόγητο το 80% του ενοικίου, ως αποζημίωση. Θα εισπράξει, δηλαδή, 400 ευρώ σε μηνιαία βάση ή 1.200 ευρώ σε τριμηνιαία βάση, που είναι 25 ευρώ λιγότερα σε μηνιαία βάση, ή 75 ευρώ λιγότερα σε τριμηνιαία βάση, από αυτά που θα έπαιρνε αν εισέπραττε το ενοίκιό του κανονικά.
Νομικά πρόσωπα
Σημειώνεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, για τους ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν με δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους θα χορηγηθούν αποζημιώσεις ίσες με το 60% των μηνιαίων συμφωνημένων μισθωμάτων.
Τι ισχύει σε περιπτώσεις «πληττόμενων»
Οσον αφορά στις επιχειρήσεις άλλων κλάδων, οι οποίες θεωρούνται «πληττόμενες» οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού -υπό την έννοια ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική μείωση στις εισπράξεις τους από πωλήσεις προϊόντων ή παροχές υπηρεσιών, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται στις μετακινήσεις των πολιτών και σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων με στόχο να μειωθεί η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα-, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης κατά 40%, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, θα ισχύσει και για τον Μάρτιο. Επίσης, θα ισχύσει και τον Μάρτιο η μείωση κατά 40% στα ενοίκια κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης που καταβάλλουν οι υπάλληλοι των «πληττόμενων» αυτών επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί να μην εργάζονται λόγω αναστολών των συμβάσεών τους. Και η μείωση αυτή έχει ήδη νομοθετηθεί και ισχύει για το πρώτο δίμηνο του 2021.
Για τους φορολογουμένους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στις «πληττόμενες» επιχειρήσεις ή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι είναι σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων ίσων με το 50% των εισοδηματικών απωλειών. Οι αποζημιώσεις αυτές ισοδυναμούν, ουσιαστικά, με το 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων.
ΟΦΕΛΗ KAI ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟY 80% ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ 2021 | ||||||
Μηνιαίο μίσθωμα | Ετήσιο εισόδημα | Μηνιαίο καθαρό
έσοδο ιδιοκτήτη αν εισέπραττε κανονικά το ενοίκιο * (1) |
Μηνιαία αφορολόγητη επιδότηση ιδιοκτήτη **
(2) |
Συνολική αφορολόγητη
επιδότηση ιδιοκτήτη *** (3)=(2)+(2)+(2) |
Μηνιαία διαφορά
(4)=(2)-(1) |
Διαφορά
στο τρίμηνο (5)=(4)+(4)+(4) |
500 | 6.000 | 425 | 400 | 1.200,00 | -25 | -75 |
600 | 7.200 | 510 | 480 | 1.440,00 | -30 | -90 |
700 | 8.400 | 595 | 560 | 1.680,00 | -35 | -105 |
800 | 9.600 | 680 | 640 | 1.920,00 | -40 | -120 |
900 | 10.800 | 765 | 720 | 2.160,00 | -45 | -135 |
1.000 | 12.000 | 850 | 800 | 2.400,00 | -50 | -150 |
1.200 | 14.400 | 975,60 | 960 | 2.880,00 | -15,6 | -46,8 |
1.400 | 16.800 | 1.101,20 | 1.120,00 | 3.360,00 | 18,8 | 56,4 |
1.600 | 19.200 | 1.226,80 | 1.280,00 | 3.840,00 | 53,2 | 159,6 |
1.800 | 21.600 | 1.348,67 | 1.440,00 | 4.320,00 | 91,33 | 273,99 |
2.000 | 24.000 | 1.468,67 | 1.600,00 | 4.800,00 | 131,33 | 393,99 |
3.000 | 36.000 | 2.052,83 | 2.400,00 | 7.200,00 | 347,17 | 1.041,51 |
3.200 | 38.400 | 2.149,83 | 2.560,00 | 7.680,00 | 410,17 | 1.230,51 |
4.000 | 48.000 | 2.531,17 | 3.200,00 | 9.600,00 | 668,83 | 2.006,49 |
5.000 | 60.000 | 3.006,17 | 4.000,00 | 12.000,00 | 993,83 | 2.981,49 |
6.000 | 72.000 | 3.472,42 | 4.800,00 | 14.400,00 | 1.327,58 | 3.982,74 |
7.000 | 84.000 | 3.932,42 | 5.600,00 | 16.800,00 | 1.667,58 | 5.002,74 |
8.000 | 96.000 | 4.392,42 | 6.400,00 | 19.200,00 | 2.007,58 | 6.022,74 |
9.000 | 108.000 | 4.852,42 | 7.200,00 | 21.600,00 | 2.347,58 | 7.042,74 |
10.000 | 120.000 | 5.312,42 | 8.000,00 | 24.000,00 | 2.687,58 | 8.062,74 |
11.000 | 132.000 | 5.772,42 | 8.800,00 | 26.400,00 | 3.027,58 | 9.082,74 |
12.000 | 144.000 | 6.232,42 | 9.600,00 | 28.800,00 | 3.367,58 | 10.102,74 |
13.000 | 156.000 | 6.692,42 | 10.400,00 | 31.200,00 | 3.707,58 | 11.122,74 |
14.000 | 168.000 | 7.152,42 | 11.200,00 | 33.600,00 | 4.047,58 | 12.142,74 |
15.000 | 180.000 | 7.612,42 | 12.000,00 | 36.000,00 | 4.387,58 | 13.162,74 |
16.000 | 192.000 | 8.072,42 | 12.800,00 | 38.400,00 | 4.727,58 | 14.182,74 |
17.000 | 204.000 | 8.532,42 | 13.600,00 | 40.800,00 | 5.067,58 | 15.202,74 |
18.000 | 216.000 | 8.992,42 | 14.400,00 | 43.200,00 | 5.407,58 | 16.222,74 |
19.000 | 228.000 | 9.445,75 | 15.200,00 | 45.600,00 | 5.754,25 | 17.262,75 |
20.000 | 240.000 | 9.895,75 | 16.000,00 | 48.000,00 | 6.104,25 | 18.312,75 |
* Μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το μηνιαίο μίσθωμα
** Σύμφωνα με το άρθρο 27 του N. 4772/2021 *** Στο τρίμηνο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2021 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αρνητικό ποσό = ζημιά, θετικό ποσό = όφελος |