Νίκος Παππάς: Γιατί η κυβέρνηση «χαρίζει» τα 42 δισ. ευρώ που έβαλε το Κράτος για τις τράπεζες;
«Γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να πουλήσει τις συμμετοχές του Κράτους στις τράπεζες;»
Το ερώτημα αυτό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, και τόνισε ότι γίνεται γνωστό μέσα από πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές που διατηρεί το Κράτος στις τράπεζες, τις οποίες έλαβε σε αντάλλαγμα για την κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στη διάρκεια της κρίσης.
«Γιατί σπεύδετε να πουλήσετε; Κάθε μία τράπεζα θα έχει κέρδη 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο θα μπορούσε δυνητικά να εισπράξει μέρισμα 750 εκατ. ευρώ; Γιατί απεμπολεί τα δικαιώματά του;» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Ο κ. Παππάς είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτήσει το Δημόσιο μέρος των χρημάτων που χορήγησε για στήριξη των τραπεζών, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα διατηρήσει τις μετοχές του.
Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή για να εξεταστεί διεξοδικά το θέμα, με πρόσκληση του ΤΧΣ, ειδικών και αρμοδίων, ώστε να έρθουν στο φως οι διαστάσεις του ζητήματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις απώλειες που θα έχει το Δημόσιο από τη στήριξη της Aegean, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ασκήσει το δικαίωμά του για αγορά των μετοχών της εταιρείας μέσω των warrants που έλαβε το 2021 σε αντάλλαγμα της κρατικής βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ.
To Δημόσιο σε αντάλλαγμα για την κρατική βοήθεια ευρώ έλαβε warrants μόνο για μία στις 4 μετοχές που θα εδικαιούτο με βάση το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που διέθεσε, και θα χάσει τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ, τα οποία βέβαια είναι σταγόνα στον ωκεανό των 42 δισ. των τραπεζών, τόνισε ο κ. Παππάς.
Στηλίτευσε επίσης τη στάση του υπουργείου Οικονομικών στη συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε. για την αναμόρφωση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί παθητικά, χωρίς να καταθέτει προτάσεις και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του νέου τοπίου.