Νέο ράλι στα ομόλογα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ
Μόνον η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης προσφέρουν πλέον θετικές αποδόσεις στους επενδυτές που αγοράζουν κρατικά 10ετή ομόλογα. Η Πορτογαλία, η οποία συμμετείχε μέχρι χθες στην ομάδα αυτή των χωρών, από σήμερα πλέον έχει αποχωρήσει, μετά την ένταξη του 10ετούς της ομολόγου στην ζώνη των αρνητικών αποδόσεων. Η Πορτογαλία διαθέτει το τρίτο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος στην Ευρωζώνη, το οποίο αντιστοιχεί στο 136% του ΑΕΠ της, μετά την Ιταλία και την Ελλάδα.
Το κλίμα στις αγορές ομολόγων αναθερμάνθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα. Όπως προκύπτει από αυτά, η ΕΚΤ αναμένει μία περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, γεγονός που όπως προεξοφλεί πλέον η αγορά, θα την ωθήσει να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες νέο πακέτο μέτρων. Συγκεκριμένα αναμένεται ν΄ αυξηθεί το πλαφόν του 1,35 τρισ. ευρώ που έχει τεθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων από το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.
Τα νέο κύμα ανόδου των τιμών που πυροδοτήθηκε από την ΕΚΤ οδήγησε στην εγχώρια αγορά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,65% από 0,69% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς στο 0,027% από 0,032% και του 15ετούς στο 0,885% από 0,886%
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,67% έναντι -0,59% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,26%.
Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1906 δολ. από το επίπεδο των 1,1915 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1900 δολ.