Μοσκοβισί: «Η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι πια ρίσκο, είναι ευκαιρία»
Την «επενδυτική βαθμίδα», που διακαώς επιζητά ο πρωθυπουργός από τους Οίκους Αξιολόγησης, δίνει εμμέσως στην κυβέρνηση ο Γάλλος πρώην επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την οποία παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι «η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι πια ρίσκο, είναι ευκαιρία».
Ο Γάλλος πρώην επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περίοδο 2015-2019, ο οποίος είναι από τους λίγους που γνώρισαν εκ των έσω την τότε οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, επισκέφθηκε τη χώρα μας με τη νέα ιδιότητά του, του πρώτου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας. Στόχος της επίσκεψής του ήταν μάλιστα να υπογραφεί διμερής συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υποστηρίζοντας αυτή τη συνεργασία, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι «είμαστε (τα Ελεγκτικά Συνέδρια) ανεξάρτητοι δικαστές με δικαιοδοτικά καθήκοντα» και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και «στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 40 άλλες χώρες που διαθέτουν ήδη Ελεγκτικό Συνέδριο με τέτοιες εξουσίες, είναι ευκολότερο να επιβληθούν κυρώσεις ή να παραπέμψουν σε πολιτικά ή ποινικά δικαστήρια παραβιάσεις της ορθής διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Αυτό ενισχύει τη χρηστή διακυβέρνηση και διευκολύνει την καταπολέμηση της διαφθορά».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες που έγιναν για την Ελλάδα, κατά την θητεία του στην Κομισιόν, ο Γάλλος πρώην Επίτροπος δήλωσε « περήφανος που βλέπω ότι δεν ήταν κάτι μάταιο» και αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα και οι πολίτες της πέρασαν δύσκολες στιγμές για να ανακάμψουν».
Και προσθέτει: «επιστρέφοντας λίγα χρόνια μετά, βλέπω ότι η τάση πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση τώρα, με τους περισσότερους βασικούς δείκτες να βρίσκονται στην “πράσινη” ζώνη και θα πρέπει να επιτρέψουν την ενίσχυση της ανάπτυξης, την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα να συνεχιστεί». Ωστόσο, όπως τονίζει, «η πρόκληση παραμένει να ξεπεραστούν τα επακόλουθα της κρίσης και να μοιραστούν τα οφέλη της ανάκαμψης».