Μητσοτάκης: Με μεταρρυθμίσεις θα πείσουμε για νέα συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα
Μια κυβέρνηση με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να πείσει τους δανειστές να μειωθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση το παράκανε με την υπερφορολόγηση και την παραγωγή μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που απαιτούνταν. Είναι η λάθος πολιτική, τόνισε σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και σημείωσε ότι από το να δίνουμε «δώρα» στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση φορολογίας.
Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, θύμισε ότι ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη πρότεινε μια «νέα συμφωνία» με τους δανειστές: περισσότερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μικρότερες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα. Βλέπω περισσότερη αποδοχή της θέσης τελευταία, δήλωσε, ενώ υποστήριξε ότι μια κυβέρνησή του με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να πετύχει «μια win win συμφωνία».
Ο αρχηγός της ΝΔ κλήθηκε να απαντήσει αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κοπεί από τον προϋπολογισμό και έδωσε δύο παραδείγματα: το μέγεθος του δημόσιου τομέα, για τον οποίο είπε ότι εσχάτως βλέπουμε αύξηση των δαπανών. «Προσλαμβάνουμε περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε». Επανέλαβε δε την εκτίμησή του ότι γίνονται δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν, χωρίς να χαθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υγεία, στην οποία δεν υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Θα περιμένω
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει πουθενά με ανάπτυξη 2%, και ότι απαιτείται σημαντικά ισχυρότερη μεγέθυνση. Ηταν ατυχές ότι χάθηκαν τρία χρόνια εξαιρετικών διεθνών συνθηκών, συνέχισε και απέδωσε ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση.
Εχω την υποχρέωση στους πολίτες, αν με εκλέξουν, να κάνω την Ελλάδα «success story» και να προσελκύσω κεφάλαια. «Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει εκπληκτικά πράγματα, ακόμα και σε περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας».
Ο αρθρογράφος των FT θύμισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία και απέτυχαν και ρώτησε πώς θα το χειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση, για τους λόγους που προαναφέρατε, απάντησε. Δεν θα το κάνω την πρώτη στιγμή, θα περιμένω έξι έως 12 μήνες να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και «αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι. Μετά, όμως, 2021-22 και μετά, θα πρέπει να το εξετάσουμε». Θύμισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αλλάζει προς το θετικότερο, αν βελτιωθεί η πρόβλεψη για δυνητική ανάπτυξη.
Επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές και τα επιτόκια στα ομόλογα είναι υψηλά. Τόνισε ότι οι δανειστές δεν έκαναν καλό στη χώρα, κλείνοντας τα μάτια σε θέματα που αφορούν την παιδεία. «Δεν χρειάζομαι κανένα να μου πει ότι πρέπει να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Επανερχόμενος στο θέμα της νέας συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο όταν ήμασταν στο πρόγραμμα διάσωσης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει κούραση [στις Βρυξέλλες] για ό,τι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Από την άλλη, η χώρα χρωστά πολλά χρήματα στους δανειστές και όλοι θέλουν να πετύχει η χώρα. Υπάρχει και πολιτικό επιχείρημα. Σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε όλη την ΕΕ, χρειάζονται ‘πραγματικά success stories’».
Ο αρχηγός της ΝΔ ρωτήθηκε για το πώς θα αντιδράσει αν αντιμετωπίσει μια σειρά γραφειοκρατών-υποστηρικτών του κόμματος, που θα θελήσουν, όταν εκλεγούν, να πάρουν πίσω τις θέσεις τους. Δήλωσε ότι είναι περήφανος που είναι επικεφαλής της ΝΔ, γιατί παρά τα λάθη προσέφερε πολλά στη χώρα. Κάποιες φορές με εκνευρίζει που ακούω για τα «παλιά κόμματα», γιατί έγιναν σημαντικά πράγματα. «Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς. Οι καλύτεροι θα πάρουν τις θέσεις. Ως υπουργός δεν ρώτησα ποτέ τι ψηφίζει κάποιος», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο δημόσιος τομέας έχει σημαντικά στελέχη, που όμως σήμερα δεν έχουν κίνητρο να προσφέρουν πέρα από τη δική τους υπερηφάνεια.
Σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τη συμμετοχή του κόμματος Ορμπαν σε αυτό, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι χαρούμενος». Δήλωσε, δε, ότι θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ με την οποία θα ζητήσει αναστολή της συμμετοχής του κόμματος Ορμπαν στο κόμμα. Με αφορμή αυτή τη θέση επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ, ειδικά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «που τελευταία έχουν ερωτευτεί τον Αλέξη Τσίπρα».
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι χρειάζεται προστασία των συνόρων και απόλυτη διαφοροποίηση μεταξύ «μεταναστών» και «προσφύγων».
Ο αρθρογράφος των FT ρώτησε τον αρχηγό της ΝΔ αν έχει βάση η κριτική ότι έχει απογοητεύσει κάποιον κόσμο, παίρνοντας θέσεις πιο εθνικιστικές λόγω εσωτερικών πιέσεων. «Δεν υπάρχει κανένας στη ΝΔ που δεν αποδέχεται τις βασικές αρχές. Αν κάποιος παρεκκλίνει από δομικές θέσεις, δεν έχει θέση στο κόμμα». Υπάρχει κάποιο περιθώριο ελιγμών σε ένα μεγάλο κεντρώο κόμμα, συμπλήρωσε, αλλά όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που δεν μπορούν να παραβιαστούν.
«Δεν σκοπεύω να είμαι ένας πρωθυπουργός που θα ανακυκλώσει την κρίση. Θέλω να έχω το προνόμιο να είμαι ένας πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Εχω δει λάθη που έκαναν προηγούμενοι. Ο Γ. Παπανδρέου περίμενε έξι μήνες και μοίραζε χρήματα ενώ η χώρα όδευε σε χρεοκοπία», θύμισε. «Εκανε μεγάλα λάθη», είπε και συμπλήρωσε ότι ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε το κόμμα σε «χρυσό πιάτο», ενώ ο ίδιος έδωσε αγώνα για την ηγεσία της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την υπόθεση Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) και ευχήθηκε το θέμα να τελειώσει.
Οι Πρέσπες
Ερωτηθείς για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και το εάν αναγκάστηκε από το κόμμα του να πάρει την «εθνικιστική» θέση που πήρε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα», κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε. Θύμισε ότι η Βουλγαρία ποτέ δεν αποδέχτηκε κάτι τέτοιο. Σημείωσε ότι το 70% των πολιτών είναι κατά της συμφωνίας. «Τι έγινε αναφορικά με την πολιτική νομιμοποίηση γι’ αυτό το θέμα; Ποια πλειοψηφία έλαβε την απόφαση; Εχουμε διαφορετική που αποδέχτηκε τη συμφωνία και διαφορετική που στηρίζει την κυβέρνηση», θύμισε.
Εχουμε μια διεθνή συμφωνία που δεν μου αρέσει αλλά θα τη σεβαστώ, αλλά θα προστατεύσω τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ διατηρώ όλα τα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια για τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι εκλογές
Εκτίμησε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη διαδικασία για λόγους τακτικής και έφερε μια κακή συμφωνία. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πατέρας μου δεν θα αποδεχόταν μακεδονική ταυτότητα και εθνότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ηγέτης, κατέληξε. «Πιστεύω ότι στις εκλογές θα χάσει», τόνισε και ερωτηθείς για το πότε θα γίνουν εκλογές και με τι ποσοστό θα κερδίσει, είπε ότι έχουμε ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, για τις εθνικές ισχύει το όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Εκτίμησε δε ότι οι αγορές πιθανότατα τιμολογούν την πολιτική αλλαγή. «Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαλέξει αν θα χάσει σε ένα ή δύο γύρους».