Μέχρι τέλος Αυγούστου οι φορολογικές δηλώσεις – Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

Τρεισήμισι μήνες προθεσμία θα έχουν φέτος οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, με τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων να έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.

 
 

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ συμφώνησαν όπως η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει μετά το Πάσχα, κατά 10 Μαΐου, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Όσοι υποβάλουν τη δήλωση έως και την 31η Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε έως 8 δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους 7 δόσεις, για να καταβάλουν τον φόρο, αλλά η πρώτη θα είναι διπλή. Δηλαδή θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ταυτόχρονα,  έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις δεν επηρεάζονται και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίου.

 

Εκτός από την αλλαγή στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ, θα ανακοινώσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα και ουσιαστικές αλλαγές για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Κατ΄ αρχήν θα εισαχθούν νέοι κωδικοί στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3, που θα αφορούν στους πληττόμενους, μισθωτούς, επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις.

Οι κωδικοί αυτοί, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, θα έχουν την έννοια του διαχωρισμού των πληττόμενων, από τους υπόλοιπους επαγγελματίες, ώστε να εξασφαλίσουν ειδική μεταχείριση φέτος από την εφορία, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους και τη διαφυγή από την παγίδα των τεκμηρίων.

 

Πρόκειται για τις ακόλουθες αλλαγές:

 

1. Θα ανασταλεί η εφαρμογή των τεκμηρίων για τους περισσότερους φορολογούμενους (μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες) οι οποίοι λόγω της πανδημίας έχασαν τις πραγματικές τους αποδοχές και ελάμβαναν μόνο την κρατική αποζημίωση των 534 ευρώ για αρκετούς μήνες στη διάρκεια του 2020.

Αντίστοιχα οι επαγγελματίες είχαν αισθητή μείωση του τζίρου, γεγονός που οδηγεί στη δήλωση λιγότερων ή μηδενικών εσόδων για το 2020.

 

Όμως, όσοι από τους ανωτέρω, είχαν πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων και το 2020, δεν θα εξαιρεθούν, αλλά θα προβλεφθεί μια μείωση του φόρου που θα προκύπτει με βάση τη φορολόγηση επί των τεκμαρτών δαπανών.

2. Εκπτώσεις θα γίνουν επίσης στο ποσό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών του 2020. Οι πληττόμενοι, που είχαν μειωμένα εισοδήματα το 2020 δεν κάλυψαν το όριο των ηλεκτρονικών αγορών επί του εισοδήματός τους, ενώ ταυτόχρονα πρόβλημα διαπιστώνεται και με τους υπόλοιπους φορολογούμενους, οι οποίοι μέσα στην καραντίνα και με κλειστά τα καταστήματα, μείωσαν αισθητά τις αγορές τους.

‘Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στην σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης, πλην των απαραίτητων αγορών, όπως τροφίμων.

Το βασικό σενάριο προβλέπει την απαλλαγή των πληττόμενων από τον πρόσθετο φόρο 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των ηλεκτρονικών πληρωμών που όφειλε να πραγματοποιήσει το 2020 ο υπόχρεος και εκείνων που συγκέντρωσε.

Για φορολογούμενους, που δεν είναι πληττόμενοι, αλλά παρόλα αυτά περιόρισαν εξ αντικειμένου την κατανάλωση, σχεδιάζουν να μειωθεί το όριο των e-αγορών στο 10-15% επί του εισοδήματος, από το 30% που προβλέπει η νομοθεσία.

3. Ακόμη, θα ανακοινωθεί η βεβαίωση και πληρωμή αναλογικού τέλους επιτηδεύματος για τους πληττόμενους, ανάλογα με τους μήνες που ήταν ανοιχτοί. Έτσι, ένα κατάστημα που ήταν ανοιχτό μόνο για έξι μήνες, θα πληρώσει το μισό τέλος επιτηδεύματος. Αν ήταν ανοιχτό για τέσσερις μήνες, θα πληρώσει τα 4/12 του τέλους επιτηδεύματος. Οι υπόλοιποι, μη πληττόμενοι- επαγγελματίες θα πληρώσουν κανονικά το 100% του τέλους επιτηδεύματος.