Γιατί τα περισσότερα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν λιγότερο φόρο
Ελαφρύτερα από εισφορά αλληλεγγύης και τον συνολικό καταβαλλόμενο φόρο είναι τα φετινά εκκαθαριστικά, γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη για τους φορολογούμενους.
Η μείωση του φορολογικού βάρους αφορά στους φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, οι οποίοι το 2020 δήλωσαν εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) άνω των 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενοι ή όχι.
Εκτός εισφοράς για τα εισοδήματα του 2020 είναι πλέον τα καθαρά κέρδη από επιχειρηματικές ή αγροτικές δραστηριότητες, αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς και εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Σημειώνεται, πως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, με συντελεστές από 2,2% έως και 10%, στο άθροισμα ορισμένων εισοδημάτων, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ.
Η εισφορά προστίθεται στον φόρο εισοδήματος και προκύπτει η συνολική φορολογική υποχρέωση για το 2021. Όμως από τη στιγμή που μειώνεται ή μηδενίζεται, αναλόγως, η εισφορά τότε, το βάρος του εκκαθαριστικού είναι μικρότερο.
Τα εισοδήματα και τα κέρδη που εξαιρούνται
Συνολικά, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται 20 εισοδήματα και κέρδη, σύμφωνα με τον ν.4738/20, με τον οποίο νομοθετήθηκαν απαλλαγές, τόσο για τους πληττόμενους όσο και για τους μη πληττόμενους φορολογούμενους.
Ειδικότερα, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται φέτος και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου, οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων, που αποκτήθηκαν εντός του 2020:
- Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
- Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
- Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό. Στα εισοδήματα αυτά δεν θα επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας έλαβε χώρα το φορολογικό έτος 2020. Χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) νομικών προσώπων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική μέθοδο θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία έκλεισε η διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, κρίσιμος για την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020, είναι ο χρόνος απόκτησης του δικαιώματος είσπραξης των μερισμάτων, και όχι ο χρόνος που προέκυψαν τα κέρδη για το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, ή ο χρόνος καταβολής αυτών.
- Τα ενοίκια ακινήτων.
- Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
- Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
- Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos).
- Τα δικαιώματα. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
- Τα κέρδη από την μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.
- Τα κέρδη από την μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
- Τα κέρδη από την μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
- Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
- Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
- Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση κινητών αξιών πριν από 1.1.2009)
- Τα αφορολόγητα κέρδη που αποκτήθηκαν από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια
- Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη (άρθ. 71Α ν. 4172/2013).
- Τα κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
- Τα κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ. και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία
- Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
- Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.