Με παράλληλο νομισματικό σύστημα απαντά στη Δύση η Ρωσία
Ρωσία και Κίνα εγκαταλείπουν τις πληρωμές σε ευρώ και προχωρούν στην εξόφληση παραλαβών φυσικού αερίου με τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών.
Με ρούβλια και γουάν «σπάνε» τις πληρωμές με δολάρια Ρωσία και Κίνα διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο.
Η Gazprom ανακοίνωσε την αλλαγή του συμβόλαιό της για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Κίνα και πλέον οι πληρωμές θα γίνονται σε ρούβλια και γουάν (50-50) αντί ευρώ.
Ο Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom, σημείωσε ότι ο νέος μηχανισμός πληρωμών είναι μια αμοιβαία επωφελής, έγκαιρη, αξιόπιστη και πρακτική λύση. «Πιστεύω ότι θα απλοποιήσει τους υπολογισμούς, θα γίνει εξαιρετικό παράδειγμα για άλλες εταιρείες και θα δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομιών μας», είπε ο Miller.
Η συνεργασία των δύο χωρών εκτός του συστήματος πληρωμών εστιάζει και στο έργο της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα κατά μήκος της διαδρομής «Άπω Ανατολή», την οποία η Gazprom έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει, καθώς και την υλοποίηση του έργου «Power of Siberia» που αφορά δύο αγωγούς φυσικού αερίου που θα συνδέουν το ρωσικό και το κινεζικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ο αγωγός
Το συνολικό μήκος του αγωγού, όταν ολοκληρωθεί πλήρως, θα είναι 3.968 km. Η πλήρης δυναμικότητα θα είναι έως και 61 δισεκατομμύρια m3 ετησίως φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 38 δισεκατομμύρια m3 ετησίως παρέχονται στην Κίνα.
Με την απόφαση αυτή είναι ξεκάθαρη πλέον η στόχευση του Κρεμλίνου να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά» στήνοντας ένα παράλληλο νομισματικό σύστημα.
Η Ρωσία είχε έρθει σε ανάλογη συμφωνία πριν από αρκετό καιρό με την Ινδία ενώ έχει δρομολογήσει συναλλαγές στο εθνικό της νόμισμα με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητά εδώ και καιρό από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώσουν για το αέριό τους σε ρούβλια ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη ανησυχεί για τα χειρότερα
Ενώ λοιπόν η Ρωσία συνεχίζει τις κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποιεί πως η γηραιά ήπειρος πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: την οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα.
«Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή (της ροής) του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία.
Με τα δεδομένα να είναι αρνητικά η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει την θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα με απώτερο σκοπό την μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και τον περιορισμό των κινδύνων που προέρχονται από την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η τακτική της Ρωσίας στη διαχείριση του φυσικού αερίου προκαλεί αντιδράσεις και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με δηλώσεις της σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΕΡΤ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο Πούτιν χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές μας και χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η τελευταία μάσκα έπεσε με το τελευταίο του πρόσχημα να διακόψει τις παραδόσεις μέσω του Nordstream1.
Μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
Η ευρωπαία αξιωματούχος εστιάζει στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καμία σκέψη για παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας. «Χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες» υπογραμμίζει.
Πηγή: politicus.gr