Λαγκάρντ για δασμούς: Να διαπραγματευτούμε με τον Τραμπ, όχι σε αντίποινα

Μήνυμα για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ εφόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, υλοποιήσει την πολιτική των δασμών κατά της ΕΕ, έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη της στους Financial Times η ίδια υποστήριξε πως στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ η στρατηγική της ΕΕ ήταν «να μην προβεί σε αντίποινα, αλλά να διαπραγματευτεί».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός και πως θα οδηγούσε σε μια «παγκόσμια μείωση του ΑΕΠ». Μάλιστα απέναντι στον σλόγκαν του Τραμπ «Make America Great Again» τον ρωτά: «Πώς θα κάνετε την Αμερική ξανά μεγάλη, εάν η παγκόσμια ζήτηση πέφτει;».

Η νίκη του Τραμπ έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξαλείψουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τους κατασκευαστές της περιοχής να μετατοπίσουν την παραγωγή τους εκεί.

H Λαγκάρντ ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ με μια «στρατηγική ανταλλαγμάτων» να προτείνει δηλαδή στις ΗΠΑ να αγοράσει ορισμένα πράγματα, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό. 

«Αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο από μια καθαρή στρατηγική αντιποίνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία ”μία σου και μία μου” όπου κανείς δεν είναι πραγματικά νικητής», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος όσων δασμών απειλεί ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «αν μη τι άλλο, ίσως είναι λίγο καθαρά πληθωριστικό βραχυπρόθεσμα».

Η στάση της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εξετάζει τις πιθανές αντιδράσεις της απέναντι στον Τραμπ στην περίπτωση της επιβολής των δασμών. 

Η αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων, καθώς και LNG και όπλων, είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες. Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινών στρατιωτικών προμηθειών με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τον Λευκό Οίκο όσον αφορά τις εμπορικές και γεωπολιτικές του πολιτικές έναντι της Κίνας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αποκάλυψε πως οι σκέψεις της για το πώς θα χειριστεί μια δεύτερη θητεία Τραμπ έχει «διαφοροποιηθεί λίγο» μέσα στο 2024, καθώς όπως λέει, ευθύνη της Ευρώπης είναι να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να δώσει ώθηση στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία της και όχι το αντίθετο. 

«Εναπόκειται σε εμάς τώρα –τους Ευρωπαίους– να μετατρέψουμε αυτή τη στάση απειλής μας σε πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι η Ευρώπη είχε εμπλακεί σε κρίση, η τρέχουσα περιέγραψε την κατάσταση ως «ένα μεγάλο ξύπνημα».

Η Λαγκάρντ συμφώνησε επίσης με τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα για να ανακτήσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα, αφού αγωνίστηκε να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Ευρώπη υστερεί. Αλλά δεν θα έλεγα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά», είπε.