ΛΑΕ: Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, αλλά τις τράπεζες

Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ότι: «Η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών υπό την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στόχος των ρυθμίσεων δεν είναι η «προστασία» της α’ κατοικίας, αλλά η προστασία των τραπεζιτών.

Η κατάργηση του ν.Κατσέλη, που παρά τις αδυναμίες του εξασφάλιζε κάποια νομική προστασία σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αντικαθίσταται από μια «ηλεκτρονική πλατφόρμα» που θα λειτουργεί ως ιδιόμορφη …«ηλεκτρική καρέκλα» για μεγάλο μέρος οφειλετών «κόκκινων δανείων» και με τελική κατάληξη την απώλεια της α’ κατοικίας. Το λεγόμενο «κούρεμα» δανείου, σε σχέση με την αξία της κατοικίας, είναι οριακό, το επιτόκιο σχετικά υψηλό (περίπου 2,5%), η «επιδότηση» της δόσης του δανείου περιορισμένη και με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η καταφυγή στη δικαστική προστασία, προϋποθέτει υψηλές δαπάνες που δεν μπορούν να σηκώσουν λαϊκά νοικοκυριά, κά.!
Στην ουσία το νέο πλαίσιο έχει έντονο «τραπεζοκεντρικό» χαρακτήρα και δεν σώζει τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς και τις …«όσον ούπω» μαζικές εξώσεις που θα ακολουθήσουν. Αυτήν την πολιτική …«ξεσπιτώματος» και «παραγωγής αστέγων», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ. πρωθυπουργού, την χαρακτηρίζει «στεγαστική πολιτική».

Από την άλλη σχεδιάζεται μια νέα έμμεση «αιμοδοσία» (κεφαλαιακή ενίσχυση) των τραπεζών, με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης «κόκκινων δανείων» (bad-bank) και κρατική ενίσχυση, με παραμονή πάντα των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών.
Η εμπειρία των αλλεπάλληλων «ανακεφαλαιοποιήσεων» και ρυθμίσεων «κόκκινων δανείων» από τις μνημονικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), δείχνει ότι οι ασκούμενες πολιτικές που συμπυκνώνονται στις λέξεις, «Λιτότητα και Επιτροπεία», είναι επαχθείς και ατελέσφορες για το λαό και τη χώρα.

Η ανάγκη δημόσιου ελέγχου των τραπεζών και εφαρμογή πολιτικής «Σεισάχθειας» στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, με χαμηλό εισόδημα και περιουσία, καθώς και η παροχή ρευστότητας (χρηματοδότησης) για την παραγωγική ανόρθωση της οικονομίας, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο μιας φιλολαϊκής πολιτικής εξόδους από την κρίση.
Η «Λαϊκή Ενότητα», με σημαία το αίτημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», θα υπερασπιστεί την α’ κατοικία και τη λαϊκή περιουσία και θα είναι συμπαραστάτης στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την αποτροπή αρπαγής τους από διάφορα ξένα και εγχώρια «κοράκια» (funds) της αγοράς.