Kάζακς (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να ταιριάζει με τη σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.
Ο Ιούνιος φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα καθορίζονται καλύτερα από τα εισερχόμενα δεδομένα, είπε ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη του στο Bloomberg Adria.
«Το βασικό σενάριο δείχνει ότι πλησιάζουμε σταδιακά στον στόχο του 2%, που φυσικά θα σημαίνει σταδιακά ότι μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια» είπε ο Καζάκς. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και δεν πρέπει να βιαστούμε».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αφήσει ελάχιστες αμφιβολίες ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος μήνας που θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έδωσαν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις. Μόνη εξαίρεση το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σναμπέλ, η οποία έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της παύσης τον Ιούλιο. «Μπορεί να είναι σκόπιμο» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αλλά απαιτείται μια “προσεκτική προσέγγιση” πέρα από αυτό. Αυτό δήλωσε η γνωστή για τη γερακίσια στάση της σε θέματα νομισματικής πολιτικής Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στο Nikkei, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη».
Αποφάσεις σύμφωνα με τα δεδομένα
«Από τη σημερινή σκοπιά, είναι πολύ πιθανό ο Ιούνιος να είναι η στιγμή που θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων», είπε ο Κάζακς. «Μετά τον Ιούνιο, για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε, «να δούμε ξανά τα δεδομένα».
Η προσέγγιση της ΕΚΤ να εξετάζει τους αριθμούς και στη συνέχεια να παίρνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ήταν «η ενδεδειγμένη μέχρι στιγμής», είπε.
«Δεδομένης της ακόμα υψηλής αβεβαιότητας, η πολύ σαφής μελλοντική καθοδήγηση δεν είναι καλή λύση πολιτικής αυτή τη στιγμή».