Εγγυημένα δάνεια μόνο σε πληττόμενους που δεν έχουν "κόκκινες" οφειλές
Μόνο σε επιχειρήσεις που είναι ενήμερες, δεν έχουν κόκκινα δάνεια και δεν είναι στη λίστα του Τειρεσία, θα χορηγούνται τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του Δημοσίου, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid–19.
Ο συγκεκριμένος όρος αποκλείει χιλιάδες επιχειρήσεις από την ευνοϊκή χρηματοδότηση, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων.
Παρατηρείται ότι, ενώ το πρόγραμμα των δανείων κεφαλαίου κίνησης δρομολογήθηκε για τη στήριξη επιχειρήσεων πληττόμενων από την πανδημία, εξαιρούνται από αυτό οι πραγματικά πληττόμενες, οι οποίες λόγω της κατάρρευσης του τζίρου δεν μπορούν να αποπληρώνουν στην ώρα τους τα παλαιότερα δάνεια που έχουν λάβει.
Ειδικότερα, στις προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να θεωρηθούν επιλέξιμες εντάσσεται και ο όρος να «είναι τραπεζικά ενήμερες» δηλαδή να έχουν οφειλή προς τράπεζα μεγαλύτερη των 90 ημερών και να «κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές».
Πρόκειται για σχήμα οξύμωρο, αφού όωπς επισημαίνουν επαγγελματικοί φορείς, οι πληττόμενες επιχειρήσει από την πανδημία έχουν και δυσκολίες να αποπληρώνουν στην ώρα τους τα τραπεζικά τους δάνεια, όωπς και τις οφειλές τους προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Το συνολικό ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 που έχει συσταθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, θα ανέλθουν σε 460 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 προέρχονται από την ΕΑΤ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο ύψος του δανείου ορίζεται στις 50.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο εντάχθηκε στο Προσωρινό Πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και θα πρέπει να χορηγηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Οι όροι χορήγησης
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ εξαιρούνται οι εξωχώριες, οι εταιρείες συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2014, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνουν οι επιλέξιμες είναι:
- Είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (Παράρτημα Ι του ΕΚ 651/2014).
- Κατά την 31.12.2019 είχαν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ ή έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα.
- Κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014). Όταν πρόκειται για, Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.
- Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών ) κατά την ημερομηνία της αίτησης.
- Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει.
- Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
- Επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον α’ και β’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Τα ποσά των δανείων
Στις επιλέξιμες επιχειρήσεις παρέχεται κρατική εγγύηση ύψους 80%, επί του ποσού του δανείου που θα εγκριθεί, σε δάνειο κεφαλαίου κίνησης που θα λάβουν από μία εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών. Ωστόσο, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, (όποιο είναι μικρότερο):
- Το ποσό των 50.000 ευρώ ή
- Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019
Το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες. Οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο. Η διάρκεια των δανείων είναι 5ετής, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
Μετά την επιλογή των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα αιτήματα των επιχειρήσεων, για τον γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, πρέπει να υποβληθούν πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στη συνέχεια -μετά την οριστικοποίηση της υποβολής- οι επιχειρήσεις υποβάλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους στις συνεργαζόμενες Τράπεζες, οι οποίες τελικά αξιολογούν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων προς ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.