Δυσοίωνο το φθινόπωρο εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα»
H ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο δεν προοιωνίζεται ευχάριστες εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Θέτει ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις, κυρίως κρατών που βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία τους, ενώπιον ενός δυσεπίλυτου αινίγματος: με ποιον τρόπο θα βρεθεί «χρυσή τομή» μεταξύ της αύξησης των τουριστικών αφίξεων χωρίς επιβολή μέτρων και περιορισμών και της προστασίας της υγείας των πολιτών τους;
Aυτό είναι το ερώτημα που έθεσαν χθες οι Financial Times, επισημαίνοντας πως πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, προκειμένου να προσελκύσουν «τουριστικό δολάριο» ήραν όχι μόνο τους περιορισμούς αλλά ακόμα και τους ελέγχους στους κατόχους «πιστοποιητικών εμβολιασμού» από δεκάδες κράτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Βρετανία, όπου η «Δέλτα» παρουσιάζει έξαρση. Προφανώς δεν μπορεί να αποδοθεί στην «κακή τύχη» το γεγονός ότι χθες η Πορτογαλία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ημερήσιων λοιμώξεων (κατά 2.362 κρούσματα) από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς φορείς, το 50% των νέων κρουσμάτων αφορούν λοιμώξεις από τη μετάλλαξη «Δέλτα». O πλήρως εμβολιασμένος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τέθηκε σε απομόνωση μετά την επιβεβαίωση λοίμωξης συνεργάτη του.
Το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», θα συζητήσουν αύριο η Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός ομόλογός της Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Βρετανία. Τη Γερμανίδα καγκελάριο θα υποδεχθεί, επίσης, αύριο το απόγευμα η βασίλισσα Ελισάβετ στον Πύργο του Ουίνδσορ.
Από τη διαχείριση της πανδημίας στη διάρκεια του καλοκαιριού θα κριθεί και η κατάσταση του χειμώνα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα», σε συνδυασμό με τη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη, δεν αφήνει περιθώρια υπέρμετρης αισιοδοξίας. Ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, καθηγητής Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα πληγεί από ακόμα ένα επιδημικό κύμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το οποίο όμως, όπως υπογράμμισε, θα είναι πολύ ηπιότερο από τα προηγούμενα χάρη στους εμβολιασμούς.
Την ίδια στιγμή, ο Στίβεν Ράιτσερ, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της COVID-19 και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, δεν απέκλεισε την επιστροφή ορισμένων περιοριστικών μέτρων στη χώρα, εφόσον εξακολουθήσει η αύξηση των κρουσμάτων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio τόνισε: «Φοβάμαι μην επαναληφθούν τα λάθη του περασμένου καλοκαιριού, όταν ο πρωθυπουργός μάς είπε ότι έχουμε “πατριωτικό καθήκον” να επιστρέψουμε στις παμπ, στα εστιατόρια και στα γραφεία. Αυτήν τη φορά πρέπει να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα κρούσματα, ώστε να μας βρει το φθινόπωρο σε πολύ καλή θέση».
Στην Αγγλία, που χθες κατέγραψε ρεκόρ περισσότερων ημερήσιων λοιμώξεων (26.068) από τον Ιανουάριο, καταγράφεται ταυτόχρονα αύξηση στις νοσηλείες, κυρίως ατόμων νεότερης ηλικίας, αλλά και στις διασωληνώσεις, που έχουν φθάσει στον ανώτερο αριθμό του τελευταίου διμήνου. Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε χθες ότι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS) είναι προετοιμασμένο για αύξηση των εισαγωγών ασθενών με COVID στις ΜΕΘ. Η Βρετανία, εξάλλου, εξέδωσε πρώτη από όλα τα κράτη οδηγία για νέο εμβολιαστικό κύκλο από τον Σεπτέμβριο. Εκατομμύρια Βρετανοί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα λάβουν μία ενισχυτική εμβολιαστική δόση προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία τους έναντι του κορωνοϊού ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Σε δεινή θέση έχει περιέλθει εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» η Ρωσία, καταγράφοντας χθες τους περισσότερους θανάτους (669) από το ξεκίνημα της πανδημίας, ενώ αυξητική τάση καταγράφουν τα κρούσματα και στην Τσεχία, με τον δείκτη θετικότητας R να υπερβαίνει το 1 για πρώτη φορά μετά τα τέλη Απριλίου. Σε ανάλογη πανδημική δίνη βρίσκεται η Αυστραλία, με περίπου το 50% του πληθυσμού να βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης και τέσσερις πόλεις να παραμένουν σε σκληρό lockdown.
Τέλος, η «προτίμηση» της μετάλλαξης «Δέλτα» στα παιδιά επιβεβαιώνεται και στην Ινδονησία. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής, δρ Αμάν Πουλουνγκάν, δήλωσε χθες ότι ο αριθμός παιδιών που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τριπλασιάστηκε από τον Μάιο, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός βρεφών και νηπίων που καταλήγουν εξαιτίας της COVID-19.