UBS για τράπεζες: Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Δέλτα τα κόκκινα δάνεια
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα σημαίνει ότι ο αριθμός αναπαραγωγής είναι τόσο υψηλός που το 80%-90% του πληθυσμού μιας χώρας θα πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης, ακόμη και με ένα εμβόλιο που δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης των κρουσμάτων, εκτιμά η UBS.
Η επίδραση όμως της πανδημίας στα κόκκινα δάνεια είναι μικρή έως ασήμαντη, βάσει των στοιχείων που παραθέτει η UBS, ακόμη και για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που έχουν χτυπηθεί ισχυρά από την πανδημία. Οι περισσότερες διακοπές πληρωμών των τραπεζικών δανείων της ΕΕ έχουν λήξει και ο κίνδυνος μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχωρεί.
Σύμφωνα με τη UBS, 877 δισ. ευρώ εταιρικού χρέους και χρέους νοικοκυριών της ΕΕ είχαν υπαχθεί σε διακοπές πληρωμών τόκων ή/και κεφαλαίου από την έναρξη της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
Επιπλέον, το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών είναι ελάχιστο, μόλις 1,1%. Η Γερμανία (0,1%), οι Κάτω Χώρες (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά μερίδια σε καθεστώς αργίας πληρωμών, ενώ η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στις καλύτερες θέσεις εντός της περιφέρειας της ΕΕ. Οι υστερούντες σε επίπεδο χώρας περιλαμβάνουν την Πορτογαλία (13,8%) και την Ιταλία (3,6%), όπου μεγαλύτερα μερίδια μη χρηματοπιστωτικών επιχειρηματικών δανείων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να επαναλαμβάνουν τις κανονικές πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.
Ωστόσο, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μειώνεται, ακόμη και με επιλεκτικές αυξήσεις σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι στην Covid-19. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ομαλοποιούνται υψηλότερα για τους οφειλέτες που επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία.
Για τα δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιόδους χάριτος πληρωμών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του α' τριμήνου αυξήθηκαν σε 3,9% (+0,6% qoq). Για τα δάνεια που έχουν εξέλθει από τις περιόδους χάριτος πληρωμών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του α' τριμήνου αυξήθηκαν σε 4,5% (+0,5%). Όμως, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών το α' τρίμηνο μειώθηκαν σε 2,5% (-0,1%).
Δεν υπάρχει μετάδοση εντός της Ευρώπης ενώ η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περιφέρεια της ΕΕ, ιδίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη μεταποίηση, στην ακίνητη περιουσία και στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εύκολα την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, στις τέχνες, στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή.
Η αύξηση των περιπτώσεων Covid δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της ΕΕ.
Χρησιμοποιώντας υποθέσεις ότι:
1) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ 6,8% (από 3,9-4,5% σήμερα)
2) αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για δάνεια που δεν βρίσκονται ποτέ σε μορατόριουμ πληρωμών, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν μόνο από 2,5% σε 2,7%, εξηγεί η UBS. Αν δεν εμφανιστεί μια παραλλαγή της Covid που να πιέζει τη δυναμικότητα των νοσοκομείων, φαίνεται ότι η αύξηση των περιπτώσεων από τη Δέλτα δεν θα είναι αρκετή για να βλάψει τις τράπεζες.