ΔΝΤ: Σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη εάν υπάρξει ρωσικό εμπάργκο
Πληθαίνουν τα «καμπανάκια» και οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις προς την Κομισιόν, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του έκτακτου σχεδίου της για την ενεργειακή κρίση.
Μάταιες φαίνονται οι προσπάθειες της Κομισιόν να συγκεντρώσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές, για την περίπτωση που η Μόσχα επιλέξει να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του Nord Stream 1. Όπως υπογράμμισε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ρωσικό εμπάργκο θα οδηγούσε σε σοβαρή ύφεση την Ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία, εάν οι χώρες σε όλο τον κόσμο συσσωρεύσουν τις δικές τους σπάνιες προμήθειες, ανέφεραν οι Financial Times.
Το Ταμείο εκτιμά ότι εάν δεν μοιραστεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν οι τιμές δεν συγκρατηθούν τεχνητά, οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης θα πυροδοτούσε οικονομική ύφεση άνω του 5% στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία, μέσα στο 2023.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), ο, Φατίχ Μπιρόλ, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αρκετές οι προμήθειες από μη ρωσικές πηγές: ακόμα κι εάν το αέριο από Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν ρέει στη μέγιστη χωρητικότητα, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους, η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί τις πρόσφατες τάσεις και οι εισροές LNG αυξηθούν σε παρόμοιο ποσοστό-ρεκόρ όπως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η ρωσική Gazprom κήρυξε «ανωτέρα βία» (force majeure) για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη (τον γερμανικό κολοσσό της Uniper), σύμφωνα με επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου. Η είδηση αυτή ενίσχυσε τους φόβους πως η Μόσχα δεν θα επανεκκινήσει τον αγωγό Nord Stream 1 την Πέμπτη.
Σενάρια λιτότητας από την Κομισιόν
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν εξετάζει ακόμα και την επιβολή ακραίων μέτρων για να μην αποδειχθεί «ιδιαίτερα σκληρός» ο φετινός χειμώνας στη γηραιά ήπειρο. Ο διευθυντής της ΙΑΕ, στο «σήμα κινδύνου» που απέστειλε χθες προς την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να προβούν σε επείγουσα και συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν μια δυνητικά καταστροφική κρίση στον εφοδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη και η επιβολή υποχρεωτικού δελτίου κατανάλωσης φυσικού αερίου για κάθε κράτος. Το πλάνο της Κομισιόν περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τα προτεινόμενα μέτρα με ψηφοφορία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποκλείοντας την πιθανότητα κάποια χώρα να ασκήσει βέτο.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 20 Ιουλίου η Κομισιόν θα ανακοινώσει το έκτακτο σχέδιό της για την ενεργειακή κρίση.