Bitcoin: 1 στους 2 θεωρούν “ποντικοφάρμακο” τα κρυπτονομίσματα σύμφωνα με την JPMorgan
Το 30% θεσμικών επενδυτικών εταιρειών, που μετείχαν σε έρευνα της JPMorgan, θεωρούν “ποντικοφάρμακο” τα κρυπτονομίσματα και ένα άλλο 16% προσωρινή μόδα
Mόνο το 10% θεσμικών επενδυτικών εταιρειών κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, αλλά το 40% των στελεχών τους δραστηριοποιούνται προσωπικά στην αγορά των crypto, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan.
Η έρευνα έγινε σε συνέδριο της JPMorgan, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 3.000 επενδυτές από 1.500 εταιρείες.
Το 30% των θεσμικών χαρακτηρίζει «ποντικοφάρμακο» τα κρυπτονομίσματα, ακολουθώντας τον μεγαλοεπενδυτή, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τα είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα «ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο», ενώ ένα άλλο 16% πιστεύουν ότι θα είναι μια προσωρινή μόδα.
Το 80% των επενδυτών αναμένουν πιο αυστηρά μέτρα των Αρχών
Το 80% των θεσμικών, που δεν έχουν τοποθετηθεί σε κρυπτονομίσματα, ανέφεραν ότι δεν αναμένουν να αρχίσουν να επενδύουν ή να κάνουν συναλλαγές σε αυτά.
Το 80% του συνόλου των επενδυτών αναμένουν επίσης ότι οι ρυθμιστικές Αρχές θα γίνουν πιο αυστηρές έναντι των crypto, με τη συντριπτική πλειονότητά τους (95%) να πιστεύουν ότι οι απάτες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είναι «κάπως ή πάρα πολύ υπαρκτές».
Κατά τα λοιπά, οι επενδυτές αναμένουν ότι ο δείκτης S&P του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα κυμαίνεται μεταξύ των 4.200 και των 4.600 μονάδων στο τέλος του 2021, ενώ θεωρούν την απόσυρση της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τον πληθωρισμό ως βασικούς κινδύνους της αγοράς.
Πάντως, πέρα από το “νέο” επενδυτικό προϊόν το οποίο οπωσδδήποτε θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να γίνει αποδεκτό από τους θεσμικούς και μακροχρόνιους επενδυτές, έχρεται και η ίδια η πραγματικότητα και η ανυπαρξία των κανόνων και της προστασίας των επενδυτών που εντείνει τη επιφυλακτικότητα.
Το “κανόνι” της Ν. Αφρικής
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Fortune, μετά την Τουρκία, όπου ένας 27χρονος διευθύνων σύμβουλος ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων εξαφανίστηκε με 2 δισ. δολάρια των πελατών του, ένα νέο, ακόμη μεγαλύτερο (!!!), κανόνι στον χώρο των crypto “έσκασε” στη Νότια Αφρική, όπου οι ιδρυτές της μεγαλύτερης πλατφόρμας crypto της χώρας αυτής έχουν εξαφανιστεί μαζί με σχεδόν 3,6 δις. δολάρια σε bitcoin, αφού είχαν προειδοποιήσει τον Απρίλιο τους πελάτες της για χακάρισμα της πλατφόρμας.
Μία νομική εταιρεία στο Κέιπ Τάουν, την οποία είχαν προσλάβει οι θιγόμενοι επενδυτές, ανέφερε ότι δεν μπορεί να βρει τους ιδρυτές της πλατφόρμας Africrypt, Ameer και Raees Cajee. Η νομική εταιρεία ενημέρωσε τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, αν κάποιος προσπαθήσει να πουλήσει σε αυτές το ψηφιακό νόμισμα.
Η Africrypt είχε προειδοποιήσει για χακάρισμα τον Απρίλιο, όταν το bitcoin είχε φθάσει στα ιστορικά υψηλά του επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, είπε στους πελάτες της να μην ειδοποιήσουν την αστυνομία ή δικηγόρους καθώς αυτό θα «επιβράδυνε» τη διαδικασία ανάκτησης των επενδύσεων τους.
Αυτή τη συμβουλή δεν την ακολούθησαν όλοι οι πελάτες. Ορισμένοι ζήτησαν από τη δικηγορική εταιρεία Hanekom Attorneys να διερευνήσει την υπόθεση. Η νομική εταιρεία διαπίστωσε ότι τα κεφάλαια της εταιρείας είχαν μεταβιβασθεί τόσες πολλές φορές και μέσω τόσων πολλών φίλτρων , ώστε είναι απίστευτα δύσκολο – αν και τεχνικά όχι αδύνατο – να βρεθούν τα ίχνη των κρυπτονομισμάτων.
Αν τα χρήματα των πελατών δεν ανακτηθούν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά ζημιά από επένδυση σε κρυπτονομίσματα.
Συνολικά, 69.000 bitcoin έχουν εξαφανιστεί από την εταιρεία, η αξία των οποίων ανερχόταν σε 3,6 δις. δολάρια κατά τον χρόνο της εξαφάνισής τους, αλλά σήμερα – λόγω της πτώσης της τιμής του κρυπτονομίσματος – ανέρχεται σε 2,4 δις. δολάρια.
Με πληροφορίες: FT, OT, Reuters