Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 50.000 δολ. και ατενίζει νέα υψηλά

Πλώρη για νέα υψηλά βάζει ξανά το Bitcoin, αφού κατέκτησε την κορυφή των 50.000 δολαρίων, που αν μη τι άλλο επρόκειτο για ένα κρίσιμο ψυχολογικό όριο.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στις 22 Σεπτεμβρίου είχε φτάσει στα 40.000 δολάρια, περίπου 33% κάτω από τα ιστορικά υψηλά του, μέχρι που την περασμένη Παρασκευή, σε ένα ανοδικό ξέσπασμα ελαχίστων λεπτών, γύρισε τελείως το momentum.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η τιμή του κρυπτονομίσματος ξεπέρασε τα 50.000 δολάρια από τις 7 Σεπτεμβρίου 2021, την ημέρα που το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία που δέχτηκε το κρυπτονόμισμα ως νόμιμο χρήμα.

 
 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το Ethereum είναι επίσης «ανεβασμένο», αλλά όχι τόσο ...


Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων ήλθε στον απόηχο του bullish outlook που προσέφερε έκθεση της BofA, που ανέφερε ότι η αξία των κρυπτονομισμάτων, ύψους 2,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η έκθεση αναφέρει ότι περιλαμβάνει «tokens που λειτουργούν σαν λειτουργικά συστήματα, αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) χωρίς μεσάζοντες, σταθερά νομίσματα που συνδέονται με νομίσματα fiat, ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) και NFTs.
Για εμάς, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν αφορούν μόνο πληρωμές.
Πρόκειται για ένα νέο υπολογιστικό πρότυπο, έναν υπολογιστή που είναι προσβάσιμο από παντού και σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως».
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον αυξημένο βαθμό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων, με περίπου 221 εκατομμύρια ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους. 

Oι λόγοι της ανόδου του Bitcoin

Φυσικά, η μη παράσυρσή του από τις μετοχές, όπως είχε συμβεί άλλες φορές, αλλά και διατήρησή του πέριξ των 50.000 δολαρίων, μόνο συγκυριακή δεν είναι. Για τους εξής τέσσερις λόγους:
Πληθωρισμός: Ως γνωστόν, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωζώνη «γράφει» ιστορικά υψηλά. Σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, συνήθως οι επενδυτές αναζητούν αντιστάθμιση, με το ασφαλέστερο καταφύγιο να θεωρείται ο χρυσός, αλλά και ο ψηφιακός, πλέον, χρυσός, ήτοι το Bitcoin.
Θεσμικοί: Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλείψει το Bitcoin, αλλά αντίθετα φαίνονται να έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτό, με τις κεφαλαιακές ροές τους να αυξάνονται κατά κόρον.
Σύμφωνα με το PitchBook, τα κεφάλαια που εισέρευσαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν κατά την περίοδο της μεγάλης ανόδου στο Bitcoin. το α’ τρίμηνο του 2021, ήτοι 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
ETF: Μεγάλες είναι οι προσδοκίες που έχει γεννήσει η πιθανή έγκριση ενός ETF συνδεδεμένου με το Bitcoin από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρει η Fundstrat, τότε το Bitcoin μπορεί να διπλασιάσει την αξία του συμπαρασύροντας τα altcoins.
Eποχικότητα: Ο Οκτώβριος, σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, ανέκαθεν ήταν bullish μήνας για το Bitcoin. Πολλοί επενδυτές αγοράζουν το κρυπτονόμισμα με την προσδοκία ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους θα φέρουν ένα πιο μεγάλο ράλι, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν. 
Ρύθμιση: Oι αμερικανικές αρχές θέλουν να ρυθμίσουν την αγορά, αλλά όχι να επιβάλουν απαγόρευση, όπως έκανε η Κίνα, κατά δήλωση μάλιστα του προέδρου της Fed Jerome Powell.

www.bankingnews.gr