Ακίνητα-Οδηγός επιβίωσης: Oλα τα μυστικά για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια
Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι αναγκάστηκαν να δεχθούν «κούρεμα» 40% στα μηνιαία ενοίκια που λαμβάνουν από τους πληττόμενους λόγω κορονοϊού επιχειρηματίες ή μισθωτούς ενοικιαστές τους δεν είδαν να πιστώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται είτε με τη μορφή εκπτώσεων φόρου -αν πρόκειται για μειώσεις μισθωμάτων των μηνών της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020- είτε με τη μορφή άμεσων καταβλητέων ποσών – αν πρόκειται για μειώσεις μισθωμάτων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε ο «Ε.Τ.», περισσότεροι από 40.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να δεχθούν μείωση των εισπρακτέων ενοικίων κατά 40% την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 έχουν χάσει τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται, για ασήμαντες αιτίες τυπικού χαρακτήρα.
Τα λάθη
Κι αυτό επειδή από τις διασταυρώσεις που διενήργησε η ΑΑΔΕ προέκυψαν:
* Περιπτώσεις στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις COVID διέφεραν ελάχιστα κατά μικροποσά, που ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ασυμφωνία κατά τη διασταύρωση των στοιχείων και να οδηγήσουν εν τέλει στη μη εκκαθάριση των δηλώσεων COVID. Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες έχουν λάβει ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ κι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις COVID για να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται, έστω και εκ των υστέρων.
* Χιλιάδες ήταν επίσης οι περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια στις δηλώσεις COVID προβαίνοντας σε αναγκαστικές στρογγυλοποιήσεις δεκαδικών ψηφίων, οι οποίες όμως είχαν ως συνέπεια τα ποσά που προέκυπταν μετά τις στρογγυλοποιήσεις να εμφανίζονται μειωμένα, σε σύγκριση με τα κανονικά ενοίκια, όχι ακριβώς κατά 40%, όπως έπρεπε, αλλά κατά ποσοστά 39,99% ή 39,98% κ.λπ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αυτόματα στην απόρριψη των δηλώσεων COVID, επειδή τα ποσοστά μειώσεων των ενοικίων που προέκυπταν ήταν χαμηλότερα από 40%!
Η… παγίδα
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Το ακριβές μηνιαίο ενοίκιο που ελάμβανε ιδιοκτήτης από ξενοδόχο ενοικιαστή του ανερχόταν κανονικά σε 833,34 ευρώ (10.000 ευρώ ετησίως). Επειδή όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία υπέβαλε ο ιδιοκτήτης τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης δεν δέχεται δεκαδικά ψηφία, ο ιδιοκτήτης στρογγυλοποίησε το μηνιαίο μίσθωμα από 833,34 ευρώ σε 833,00 ευρώ. Το ποσό του ενοικίου που εισέπραξε ο ιδιοκτήτης από τον Μάρτιο και μετά μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το πραγματικό ενοίκιο των 833,34 ευρώ ήταν 500 ευρώ. Ομως στη δήλωση COVID που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης η αναγραφή κανονικού ενοικίου στρογγυλοποιημένου στα 833 ευρώ και μειωμένου ενοικίου διαμορφωμένου 500 ευρώ οδήγησε το σύστημα ΤΑΧΙSnet στο -ορθό μαθηματικά αποτέλεσμα- να βγάλει το ποσοστό της μείωσης στο 39,98%. Ομως επειδή το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από το προβλεπόμενο 40% η δήλωση COVID απορρίφθηκε και ο ιδιοκτήτης απώλεσε την αποζημίωση για όλους τους μήνες από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο! (Η αποζημίωση θα δινόταν με τη μορφή έκπτωσης – πίστωσης φόρου ίσης με το 20% του 60% του ενοικίου.)
Σε κάθε μία από αυτές τις απίστευτες περιπτώσεις άδικης απώλειας αποζημιώσεων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν πλέον να κάνουν κάτι για να κατοχυρώσουν τα ποσά των εκπτώσεων φόρου που δικαιούνται, έστω και εκ των υστέρων. Κι αυτό διότι δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς που έχουν λάβει ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ για διόρθωση των υποβληθεισών δηλώσεων COVID και ως εκ τούτου δεν τους επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις COVID για τους μήνες Μάρτιο έως και Οκτώβριο 2020.
Αλαλούμ
Επιπλέον, προχθές που πραγματοποιήθηκε η καταβολή των πρώτων άμεσων αποζημιώσεων σε 137.049 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εισπράξουν τα ποσά των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου 2020 μειωμένα κατά 40%, σημειώθηκαν επίσης προβλήματα. Συγκεκριμένα, ορισμένοι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν δεν αντιστοιχούσαν στο 50% του απολεσθέντος 40% του μισθώματος, δηλαδή στο 20% του συνολικού μισθώματος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά ήταν σημαντικά χαμηλότερα, περιορισμένα ακόμη και στο ήμισυ των ποσών που έπρεπε να είχαν λάβει! Η πιο πιθανή αιτία για την οποία συνέβη αυτό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είχαν συμφωνηθεί και δηλωθεί, στις δηλώσεις μισθώσεων, ημερομηνίες είσπραξης των κανονικών μισθωμάτων από τους ενοικιαστές στο μέσο κάθε μήνα. Π.χ. αντί για την 1η εκάστου μηνός είχε δηλωθεί η 15η ως ημέρα είσπραξης του ενοικίου, οπότε το σύστημα TAXISnet, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, φαίνεται ότι έλαβε υπόψη ως βάση υπολογισμού της εισοδηματικής απώλειας και της καταβλητέας αποζημίωσης όχι το μηνιαίο ποσό του ενοικίου αλλά το ήμισυ του ποσού αυτού, με αποτέλεσμα και η αποζημίωση να προκύψει αντιστοίχως μισή!
«Ψαλίδι» τριών ταχυτήτων στα μισθώματα για Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων και υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές έως και τις 15 Ιανουαρίου, με κρατική εντολή, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και για τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία επίσης υποχρεώθηκαν να μν λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητά τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λάβουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποζημίωση ίση με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Επιπλέον, στα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του μηνιαίου μισθώματος τόσο για το μήνα Ιανουάριο όσο και για το μήνα Φεβρουάριο.
Τι ισχύει
Αναλυτικά, το «τοπίο» όσον αφορά τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών διαμορφώνεται ως εξής στο πρώτο δίμηνο του 2021:
1 Μείωση μισθωμάτων μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021. Τα μισθώματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρεις κατηγορίες:
* Μείωση 100%: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021. Στις κατηγορίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.
* Μείωση 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.
* Μηδενική μείωση: Δεν προβλέπεται καμία μείωση:
α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.
β) Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.
γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.
2 Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων:
* Για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά πριν αυτός γίνει είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.
* Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 αυξήθηκε πλέον, καθώς ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.
* Ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολή ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο).
* Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Α’ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 | ||
ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 100% | ||
MHNIAIO ENOIKIO | ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ | ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ |
200 | 400 | 320 |
300 | 600 | 480 |
400 | 800 | 640 |
500 | 1000 | 800 |
600 | 1200 | 960 |
700 | 1400 | 1120 |
800 | 1600 | 1280 |
900 | 1800 | 1440 |
1000 | 2000 | 1600 |
1100 | 2200 | 1760 |
1200 | 2400 | 1920 |
1300 | 2600 | 2080 |
1400 | 2800 | 2240 |
1500 | 3000 | 2400 |
1600 | 3200 | 2560 |
1700 | 3400 | 2720 |
1800 | 3600 | 2880 |
1900 | 3800 | 3040 |
2000 | 4000 | 3200 |
2500 | 5000 | 4000 |
3000 | 6000 | 4800 |
3500 | 7000 | 5600 |
4000 | 8000 | 6400 |
4500 | 9000 | 7200 |
5000 | 10000 | 8000 |
6000 | 12000 | 9600 |
7000 | 14000 | 11200 |
8000 | 16000 | 12800 |
10000 | 20000 | 16000 |