Wisedog: Η βραβευμένη ελληνική Art-Tech startup

Μια ελληνική εταιρεία με κοινωνικά χαρακτηριστικά που προωθεί την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία από την Λάρισα και κερδίζει διεθνείς διακρίσεις.

Η βάση μίας κοινωνικής επιχείρησης είναι η κοινότητα στην οποία η επιχείρηση δραστηριοποιείται ή δημιουργεί η ίδια. Έτσι μία κοινωνική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει και να αναπτύσσει εκ νέου την κουλτούρα και την ιδεολογία που πρεσβεύει.

Το Wisedog, «ο σοφός σκύλος», είναι μία κοινωνική επιχείρηση με βάση τη Λάρισα, που ενεργά αποδεικνύει το όνομα και το χαρακτήρα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μετά από την ευχάριστη συζήτηση που είχα με το Γιώργο Δημητρίου, ένα από τα επτά ιδρυτικά μέλη, με χαρά ανακάλυψα ένα πρίσμα που με έκανε να δω τη Λάρισα, υπό ένα νέο φως.

Το Wisedog είναι χώρος συνεργασίας στην καρδιά της Λάρισας, προσφέροντας έναν εκθεσιακός χώρος, ένα καλλιτεχνικό στούντιο, ένας χώρος φιλοξενίας, ένας χώρος συνεδρίων και εργαστηρίων και πολλά ακόμη σε 100 τετραγωνικά.

Πως; Φέρνοντας μία φιλοσοφία συνεργασίας και δυναμικών συνεργιών που φέρνει μία δυναμική αλλαγή στη Λάρισα.

Γιατί επιλέξατε το Wisedog να είναι Κοιν.Σεπ.;

Θέλαμε να ενώσουμε όλα όσα κάναμε, τα διάφορα πεδία μας και τις δουλειές μας κάτω από μία κοινή στέγη, για να έχουμε μία κοινή δράση. Η ομάδα απαρτίζεται από δύο πολιτικούς μηχανικούς, έναν αρχιτέκτονα, ένα web designer, ένα web developer, μία συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και μία κοινωνική λειτουργό. Θέλαμε να δείξουμε το έργο που μπορεί να παραχθεί από τις συνεργασίες, τόσο αυτών των ειδικοτήτων, αλλά και άλλων.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας μας είναι να εστιάζουμε σε νέους καλλιτέχνες, σε πλευρές τις εφαρμοσμένης τέχνης, όπως η γραφιστική και καλλιτεχνικές φλέβες που δεν θα ταίριαζαν σε μία γκαλερί. Έτσι από το 2014 ξεκινήσαμε να κάνουμε δράσεις για νέους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τις δουλειές τους και να έρθουν σε μία άμεση επαφή με την κοινότητα.

Το εγχείρημα βέβαια αλλάζει συνεχώς, μαζί με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Πως διαφέρει το Wisedog από άλλες Κοιν.Σεπ.;

Είμαστε μία κοινωνική επιχείρηση η οποία αναγνωρίζει το ότι είναι μία επιχείρηση για την κοινότητα της. Δηλαδή, θέλαμε να μην σκεφτόμαστε σαν μία επιχείρηση και να πάρουμε ένα οικονομικό ρίσκο, αλλά να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα ήταν αυτοσυντήρητος, μέσω του καφέ στο λόμπι.

Στόχος μας ήταν να καλύψουμε ένα κενό που ήταν στην Λάρισα Το Wisedog θέλει να βοηθήσει να αναπτυχθεί κάτι καλλιτεχνικό όταν δεν θα είναι εκεί ο δήμος, όταν δεν θα είναι κάποια άλλη αρχή να υποστηρίξει κάποιον ή κάποια που θέλει να κάνει κάτι καινούργιο. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε αυτήν την τρύπα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος που θέλει να κάνει κάτι, αλλά χρειάζεται βοήθεια.

Τι είναι το Wisedog για τη Λάρισα και πως είναι να έχεις μία Κοιν.Σεπ στην επαρχία;

Εδώ μπαίνει το στοιχείο της πολυμορφικότητας. Αρχίσαμε το Wisedog γνωρίζοντας ότι θέλουμε να είναι κάτι που να μην ορίζεται, αλλά να φέρνει διαφορετικούς ανθρώπους μαζί. Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικούς χώρους, την έκθεση, τα γραφεία και το καφέ πετυχαίνουμε να έρχονται άτομα, να παίρνουν ιδέες και να μπορούν να τις αναπτύξουν με τους διπλανούς τους.

Δεν θέλουμε κάτι που να ορίζεται εύκολα, αλλά κάτι που αλλάζει μορφή, με κάθε εποχή ή πρότζεκτ.

Η Κοιν. Σεπ. στην επαρχία είναι τρελός Γολγοθάς. Είχαμε κερδίσει ένα διαγωνισμό που μας έδωσε γραφεία στη Στοά Εμπόρων στην Αθήνα και αυτό βοήθησε, γιατί βρεθήκαμε έντεκα Κοιν.Σεπ. μαζί σε ένα οργανωμένο εγχείρημα και μπορέσαμε να δουλέψουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ταμείο να μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις των Κοιν.Σεπ. Δεν υπάρχει ένα πακέτο στήριξης για να μας δώσει πάτημα να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο μαζί, σαν δίκτυο Κοιν.Σεπ. Ο καθένας μας προσπαθεί ξεχωριστά για τον κοινωνικό αντίκτυπο χωρίς να υπάρχει κάποια κίνηση που να μας δώσει ένα κεφάλαιο για να αναπτύξουμε τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία είναι στάσιμη και φθίνει πλέον. Εάν κάνεις μία Κοιν.Σεπ. για φορολογική ελάφρυνση, που είναι το πιο σύνηθες εφόσον αυτήν είναι η πραγματικότητα, βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος που θα μπορούσε να γίνει όλο μαζί.  

Για μας ο βασικός στόχος ήταν η ανάπτυξη του χώρου και του Wisedog για να παρέχει μεγαλύτερο έργο. Μία Κοιν.Σεπ. δεν έχει το άγχος του ότι κάνεις τα πάντα για το κέρδος.

Ποιες είναι οι ευκολίες λειτουργίας μίας Κοιν.Σεπ.;

Η ευκολία είναι να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε μέσω κάποιων συνθηκών ότι είναι μέρος μίας κοινωνίας που θα μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη για να μπορούν να δημιουργούν κάποιο έργο.

Η ευκολία είναι ότι δεν μπορεί κάποιος παίρνει όλα τα χρήματα και να τα μοιράζεσαι σαν να είσαι σε εταιρία. Συμμετέχεις το ίδιο στα έσοδα όσο και στα έξοδα. Στην Κοιν.Σεπ. μπορείς να εκταμιεύεις ένα περιορισμένο ποσό. Έτσι καταλαβαίνουν όλα τα μέλη έναν υγιή τρόπο σκέψη, ότι για την ανάπτυξη της επιχείρησης πρέπει να υπάρχει αποθεματικό ποσό και να έχει επαφή με το τι γίνεται στην κοινότητα γύρω της.

Με αυτόν τον τρόπο, η κοινωνική επιχείρηση εξελίσσεται χωρίς άγχος. Η ίδια η δομή της Κοιν.Σεπ. εξαλείφει κάποιες τριβές.

Έπαιξε ρόλο νεανικό στοιχείο στην ίδρυση της Κοιν.Σεπ;

Σίγουρα, καθώς το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας είναι κάτι που ως νέοι το αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερο. Η αίσθηση της συνεργασίας και της κοινωνικής ανταπόδοσης είναι κάτι που γνωρίζουμε καλά.

Αν και η συζήτηση μας διήρκησε περισσότερο, είναι πολύ προτιμότερο και άμεσο, αν δείτε οι ίδιοι τι σοφίες έχει να μοιραστεί αυτός ο «σκύλος». Και για όσους βρεθείτε στη Λάρισα, μία βόλτα από το Wisedog, είτε για να δείτε την τρέχουσα έκθεση, είτε για καφέ με τα μέλη της κοινωνικής επιχείρησης θα σας βοηθήσει να καταλάβετε από εμπειρία τι κάνει αυτήν την επιχείρηση κοινωνική.

Πηγή: startupper.gr