WIND:Η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι δικαίωμα όλων των παιδιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11), η WIND Ελλάς συνεχίζει τις δράσεις της με σκοπό να συμβάλλει στην πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο και στην καθοδήγησή τους για ασφαλέστερη πλοήγηση, μέσα από την πλατφόρμα Kids@Safety. 

Στη νέα ψηφιακή εποχή, η συνδεσιμότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξίσωση των ευκαιριών των παιδιών και η WIND σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ανταποκρίθηκε σε αιτήματα, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2019-2020 και παρείχε, ενδεικτικά στον Δήμο Ανάφης συνδεσιμότητα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του νησιού, ενώ το ίδιο έπραξε και για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα.  

Η συμμετοχή στον ψηφιακό κόσμο συμβάλλει στη διαμόρφωση της ζωής των παιδιών με πολλούς τρόπους, παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, σε πληροφορίες και σε δεξιότητες που προετοιμάζουν κατάλληλα τα παιδιά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή κοινωνία. Με στόχο να διασφαλιστεί η ψηφιακή ασφάλεια, η ορθή και αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στο σπίτι και στο σχολείο από τα παιδιά, η WIND μέσα από την πλατφόρμα www.kidsatsafety.gr παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό με συμβουλές προς τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους και προτείνει τρόπους βελτίωσης στη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά. 

Παράλληλα, για την ασφάλεια των παιδιών η WIND στηρίζει από το 2011 την ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (IOS και Android) CYBERKID της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την ιστοσελίδα www.cyberkid.gr. Μέσα από τη Γραμμή Cyber Alert της εφαρμογής τα παιδιά, σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, μπορούν από το κινητό τους τηλέφωνο να επικοινωνούν άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού  και σε πραγματικό χρόνο, με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 

Υιοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1989. Περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων – οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, ατομικών και πολιτικών – που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά. Τον Μάρτιο του 2021 στη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνεται παράγραφος «Ψηφιακή κοινωνία και κοινωνία της πληροφορίας: μια ΕΕ όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες του» αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον από την επιτροπή που επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης