Τσακαλώτος: «Εάν κέρδιζα ένα ευρώ κάθε φορά που οι Βρυξέλλες ανησυχούν...»
«Αν κέρδιζα ένα ευρώ κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζεται off-the-record εκφράζοντας επιφυλάξεις θα πήγαινα δέκα μέρες μ' έναν φίλο του στη Σαντορίνη. Κι αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή μιας τέτοιας είδησης θα μπορούσα να πάω για έναν χρόνο στις Μπαχάμες », ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπαθώντας να διασκεδάσει την ανησυχία που προκαλούν οι επιφυλάξεις των θεσμών για την παροχολογία της κυβέρνησης.
Κι αν το Νοέμβριο, ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι «Δεν τσακίσαμε την μεσαία τάξη, την ζορίσαμε, σήμερα ωστόσο και ενόψει τον επερχόμενων ευρωεκλογών υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την στήριξη της μεσαίας τάξης και πως η κυβέρνηση έχει να μοιράσει «κάτι για όλους».
«Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μας κατηγορούν ότι δεν επαναφέρουμε το ΦΠΑ εκεί που ήταν, πως δεν δίνουμε ολόκληρες τις συντάξεις και πως δεν λέμε τίποτα για το αφορολόγητο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο που για το 2019 είναι 1,1 δις ευρώ. Αρα ή η ΝΔ υπολογίζει ότι είναι μεγαλύτερος ο δημοσιονομικός χώρος αλλά πρέπει να μας δείξει τους υπολογισμούς της ή η ΝΔ θα κόψει από άλλου για να αυξήσει τα περιθώρια αλλά πρέπει αν μας πει από πού θα κόψει».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «κοστολογημένο πακέτο για όλους τους ανθρώπους, τα λαϊκά στρώματα και τους αποκλεισμένους. Αυτή η είναι η πολιτική μας. Κάτι για όλους. Προσπαθούμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση να βοηθήσουμε διαφορετικές ομάδες που έχουν υποφέρει. Εχουμε ε γνώση ότι οι ομάδες αυτές είναι πολλές και θα χρειαστούν κι άλλη βοήθεια» ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε «Τα μεσαία στρώματα κατά εσάς ενδιαφέρονται μόνο για τον μισθό. Δεν ξέρετε ανθρώπους που έχουν παιδία και χρειάζονται το επίδομα ενοικίου; Τι εικόνα έχετε για την μεσαία τάξη;».
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η αύξηση της των ανισοτήτων που προκλήθηκε από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την υποχώρηση των εισοδημάτων.
«Θεωρείτε ότι σε αυτή την Ελλάδα είναι ισχυρός ο κόσμος της εργασίας και ανίσχυρος του κεφαλαίου; Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση με ενισχυμένη την εργατική τάξη. Γιατί και έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις την ανισότητα. Δεν είναι μόνο επιδόματα και κοινωνική πολιτική αλλά να αλλάξουμε την ισορροπία δύναμης ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο» ανέφερε επιχειρώντας να πείσει ότι η ασκούμενη πολιτική δεν ευνοεί την ελίτ
« Εγώ δεν πιστεύω στην πρόοδο έξω από την ιστορία, την κοινωνία, από τις αξίες και τις συγκρούσεις. Δεν το πιστεύω γιατί η ιστορία έχει και πισωγυρίσματα γιατί η πρόοδος ποτέ δεν έγινε αυτόματα από τις τεχνολογίες ή τους άξιους. Πήγε μέσα από τους ανθρώπους που πάλευαν» ανέφερε σε άλλο σημείο. Συνεχίζοντας δε την ισορροπία μεταξύ της αριστερίστικης ρητορικής και της περιοριστικής ασκούμενης οικονομικής πολιτικής είπε «Δεν μπορούμε να καθίσουμε εμείς οι αριστεροί και αριστερές και να περιμένουμε ότι η πρόοδος θα έρθεια από την εξέλιξη των προοδευτικών δυνάμεων. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συγκρούσεις, ανοίχτηκε στην προοδευτική συμμαχία με συνεργασίες και ανθρώπους που δεν αντέχουν το κέντρο. Εχουμε πλέον όνομα και αναγνώριση στην Ευρώπη. Αυτό το όνομα το έχουμε ως αριστερά και σαν αριστερά θα κατέβουμε στις εκλογές και σαν αριστερά θα κερδίσουμε»