Τραπεζοϋπάλληλοι - Μέτρα για κορωνοϊό: Αδύνατον να ελέγχουμε τους πελάτες
Μπροστά στη νέα κατάσταση τρία σωματεία συστημικών τραπεζών παρεμβαίνουν, τονίζοντας ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν μπορούν να ελέγχουν τους πελάτες, διατρέχοντας ακόμα και κίνδυνο να εμπλακούν σε επεισόδια, ενώ καλούν τις διοικήσεις των τραπεζών να προσλάβουν προσωπικό security, για το συγκεκριμένο έργο.
Στη σχετική ανακοίνωση το σωματείο Union Eurobank αναφέρει:
«Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας που προβλέπουν ότι στα τραπεζικά καταστήματα, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα χρειάζονται να δείξουν μοριακό ή rapid test και οι λοιποί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία είναι στην πράξη ανεφάρμοστα και φοβούμαστε ότι θα ατονήσουν και δεν θα εφαρμόζονται σε βάρος της δημόσιας υγείας συναδέλφων και πελατών υπό την «σκιά» των επικείμενων αυστηρών προστίμων. Ο λόγος είναι ότι οι υπηρετούντες στα καταστήματα συνάδελφοι δεν επαρκούν για αυτά τα καθήκοντα, αφού σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα υπάρχει εμφανής έλλειψη προσωπικού και «ουρές» στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.
»Επίσης έχουν σημειωθεί κατά καιρούς κρούσματα λεκτικής και σωματικής βίας κάποιων πελατών εκνευρισμένων από την αναμονή σε βάρος υπαλλήλων Τραπεζών γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περιπτώσεις που οι τραπεζοϋπάλληλοι θα είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σύγκρουσης με κάποιους πελάτες. Το σημαντικότερο όμως γεγονός είναι ότι η όλη διαδικασία και η επιπλέον υποχρέωση που αυτή η υπουργική απόφαση προσθέτει στους εργαζόμενους στις Τράπεζες είναι από την φύση της έξω από τα καθήκοντα τους και από τις υποχρεώσεις τους, όπως καθορίζονται στους Κανονισμούς Εργασίας όλων των Τραπεζών. Ως μοναδικό μέσο υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για ην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την Covid-19 πελατών και υπαλλήλων στις Τράπεζες προτείνουμε την πρόσληψη Προσωπικού από Εταιρείες Ιδιωτικής Φύλαξης και Προστασίας (Security) για όσο διάστημα χρειάζεται με δαπάνη των Τραπεζών. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των τραπεζοϋπαλλήλων όχι μόνο απεκδύεται ευθυνών, αλλά θα ασκήσει και όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της ψυχολογικής και σωματικής υγείας των συναδέλφων στα καταστήματα που βρίσκονται ήδη κάτω από μεγάλη πίεση εξαιτίας και της δεδομένης εντατικοποίησης της εργασίας τους από την καταφανή έλλειψη Προσωπικού».
Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank: Να μην βγούν έξω οι εργαζόμενοι
«Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 οι τραπεζοϋπάλληλοι, με βάση την υπουργική απόφαση, θα βρεθούν απέναντι σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση να αναλαμβάνουν ρόλο security με κίνδυνο ακόμη και την προσωπική τους ασφάλεια», τονίζει ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank.
«Οι Τράπεζες αναλαμβάνουν την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους για την όποια δυσάρεστη εξέλιξη θα έχει η επιλογή ανάληψης καθηκόντων που δεν τους αναλογούν», αναφέρει.
«Ανεξάρτητα από την απόφαση των Τραπεζών, ο Σύλλογος ζητά από όλους τους εργαζόμενους στο δίκτυο να αρνηθούν να βγουν έξω από το κατάστημα και εσωτερικά καλεί τα μέλη του να αποφύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τους πελάτες. Είναι φυσικό ότι το Νομικό Επιτελείο του Συλλόγου θα είναι σε μόνιμη βάση στη διάθεση των συναδέλφων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Επιστολή ΣΕΥΤΠΕ στους συναρμόδιους υπουργούς
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να μεριμνήσει για την παροχή υπηρεσιών ελέγχου και φύλαξης, σχετικά με το έργο ελέγχου των πιστοποιητικών Covid-19 στα τραπεζικά καταστήματα.
«Σπεύδουμε να δηλώσουμε ότι το έργο του ελέγχου των σχετικών πιστοποιητικών δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμιστούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, πόσο μάλλον μετά την εκδήλωση πολλαπλών περιστατικών βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος συναδέλφων μας, με προπηλακισμούς, ακόμη και ξυλοδαρμούς, με αποκορύφωμα το πρόσφατο, πολύ σοβαρό περιστατικό απειλής εργαζόμενης από πελάτη με μαχαίρι, στο υποκατάστημα Αγ. Στεφάνου της Τράπεζας Πειραιώς», τονίζεται στην επιστολή του ΣΕΥΤΠΕ.