Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για MIG, ΑΝΕΚ και Attica Group
Τρεις στόχους επιδιώκει με τις κινήσεις της στη επιδιώκει με τις κινήσεις της στη MIG, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του πάλαι ποτέ ισχυρού επενδυτικού ομίλου που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Να απαντήσει με πειστικό και ξεκάθαρο τρόπο στους μετόχους και την κεφαλαιαγορά εν γένει, επιχειρεί η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για απόκτηση του συνόλου των μετοχών της MIG και την απένταξη της εταιρίας από το Χρηματιστήριο, στο μεταξύ, η Strix -που είναι κατά 100% θυγατρική της Πειραιώς, θα μετοχοποιήσει τα δάνεια, που συνεπάγεται dilution για τους μετόχους, θέλοντας . Το μπαράζ πρωτοβουλιών από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται σε απάντηση της προσπάθειας του εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο της SeaJets.
Η τράπεζα με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της σκιαγραφεί και τη νομική βάση της σύγκρουσης με τον εφοπλιστή Ηλιόπουλο, απαντώντας παράλληλα και τον όμιλο Γκριμάλντι που φαίνεται ότι έχει προσφύγει στην Επ. Ανταγωνισμού για να μπλοκάρει την συγχώνευση Attica Group-ΑΝΕΚ.
Συνοπτικά, η Πειραιώς έχει δρομολογήσει την απεξάρτηση της ATTICA Group από τη MIG, που θα δώσει τη δυνατότητα στην επενδυτική εταιρία να διαγράψει δάνεια 443 εκατ. Παράλληλα, η Attica Grouo θα συγχωνευθεί με την ΑΝΕΚ. Η τράπεζα όμως επισημαίνει τα προβλήματα ρεσυτότητας και άρα βιωσιμότητας της ΑΝΕΚ, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι ενδεχόμενη ανάσχεση των σχεδίων αυτών θα θέσουν την εταιρία, το προσωπικό και την θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης σε κίνδυνο…
Η Πειραιώς αντιδρά με τον τρόπο αυτό καθώς ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος αγόραζε επιθετικά μετοχές της MIG προσπαθώντας να μπλοκάρει τις δρομολογηθείσες εξελίξεις, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στην γενική συνέλευση.
Το σχέδιο
Όπως αναφέρεται η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, να διασώσει την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ), η οποία έχει αρνητική καθαρή θέση 77 εκατ. και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Δεύτερον, να μεγεθύνει την Attica, ώστε να αντέξει στον ανταγωνισμό που δέχεται στις γραμμές Κρήτης και Αδριατικής από τις Μινωικές του ομίλου Γκριμάλντι και στις Κυκλάδες από τη Seajets και να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές της Ευρώπης.
Τρίτον, να ανατάξει τη MIG σε μια επενδυτική εταιρία που θα δημιουργεί υπεραξίες από τις συμμετοχές που θα αποκτά.
Και στις τρεις αυτές εταιρίες, κυρίως δε στη MIG και την ΑΝΕΚ, η Πειραιώς είναι άμεσα ή έμμεσα πιστωτής αλλά και μέτοχος. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει πως στόχος της είναι η εξαγωγή της μεγαλύτερης δυνατής αξίας από αυτή την τριπλή έκθεσή της για λογαριασμό όλων των μετόχων.
Ετσι, με βάση το επιχειρησιακό της σχέδιο που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς και εποπτικούς φορείς, η θυγατρική της, Strix, στην οποία έχει μεταβιβάσει το σύνολο των απαιτήσεών της από τη MIG, πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας, κι αυτό συμφώνησε, την ανταλλαγή του χρέους με τις μετοχές που η MIG κατέχει στην Attica (79,38%). Ωστόσο χρειάζεται επικύρωση γενικής συνέλευσης.
Η Strix, η οποία, επαναλαμβάνεται, αποτελεί 100% θυγατρική της Πειραιώς (στην οποία η τράπεζα έχει μεταβιβάσει τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και τα δάνεια προς τη MIG) θα καταστεί έτσι μέτοχος άνω του 90% στην Attica (κατέχει ήδη 12%). Κατόπιν, στο πλαίσιο άλλης συμφωνίας, οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν το 10% περίπου των μετοχών της νέας Attica, η οποία με βάση τις σχέσεις ανταλλαγής μετοχών και την αξία του στόλου των δύο εταιριών αποτιμάται σε επίπεδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου.
Τέλος, η MIG, που δεν θα έχει πλέον μετοχές της ακτοπλοϊκής, θα έχει διαγράψει χρέη 443 εκατομμυρίων και θα συνεχίσει ως επενδυτική και εταιρία συμμετοχών. Κατέχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της το 100% της Robne Kuce Beograd, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ακινήτων στη Σερβία. Τα ακίνητα αυτά (28 εμπορικά κέντρα και ελεύθερες εκτάσεις) αποτιμήθηκαν από την American Appraisal στα 200 εκατ., ενώ ο δανεισμός της ανέρχεται στα 89 εκατ.
πηγή: crisismonitor.gr