Το «μυστικό» για την ημερομηνία των εκλογών, τις συντάξεις και το Σκοπιανό
Πέρα από τα όσα λέγονται για τις συντάξεις και το «θρίλερ» της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ακύρωσης των περικοπών, φαίνεται ότι το ζήτημα θα κριθεί κυρίως με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα όσα ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Ο μεν Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης, ενώ άφησε ανοιχτό και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Συνέδεσε μάλιστα το θέμα των εκλογών και με τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εφόσον αυτή έχει ήδη επικυρωθεί όταν η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία, το κόμμα του θα την εφαρμόσει.
Δεδομένης της κατηγορηματικής άρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο μόνος τρόπος να επικυρωθεί η συμφωνία είναι το ζήτημα να κλείσει πριν τις επόμενες εκλογές, με κυβέρνηση Τσίπρα.
Όμως από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ανοίξει ήδη το χαρτί των πρόωρων εκλογών επισήμως από τον κ. Τσίπρα αλλά και και από όλες τις ανεπίσημες «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες «εκλογές με κομμές τις συντάξεις δεν πρόκειται να γίνουν».
Από την άλλη πλευρά, είδαμε το τελευταίο διάστημα ότι ΗΠΑ και Ευρώπη στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και προχωρούν σε εντυπωσιακές κινήσεις υποστήριξης της κυβέρνησης Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τη Δύση, αφού θα «σφραγίσει» οριστικά την ΠΓΔΜ ως ζώνη επιρροής της Δύσης και θα κλείσει την πόρτα στη Ρωσία. Στην ουσία, πρόκειται για «χάραξη» του ευρωπαϊκού χάρτη.
Το «μπαλλάκι» επομένως περνάει στους δανειστές, που καλούνται να εγκρίνουν την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τον τελευταίο λόγο, βέβαια τον έχει η Γερμανία, η οποία ελέγχει το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει για τις συντάξεις, ενώ είναι και η χώρα που έχει υποστηρίξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συμφωνία των Πρεσπών, με επίσκεψη μάλιστα της ίδιας της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στα Σκόπια προ ημερών για να ταχθεί υπέρ του «ναι» στη συμφωνία στο επικείμενο δημοψήφισμα.