Το σχέδιο για να γίνει η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου πολυεθνική με παγκόσμια εμβέλεια
«Ορόσημο» στην πορεία διεθνοποίησης του Ομίλου και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές στοχεύσεις στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, συνιστά η μετονομασία του Ομίλου Mytilineos σε Metlen, διαδικασία που επικυρώθηκε εχθές από την ετήσια Τακτική Συνέλευση.
Παρουσιάζοντας τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για σημαντική αύξηση των κερδών φέτος και νέες επενδύσεις εν μέσω διεθνών προκλήσεων, τονίζοντας, επίσης, ότι αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην τοπίο της πράσινης ενέργειας της χώρας.
Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για την εταιρεία που ξεκίνησε με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1995 και παράλληλα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Τα επόμενα χρόνια η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου Metlen θα κινείται σταθερά μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, με βάση όσα ανέφερε χθες μιλώντας στην Γ.Σ. που σφράγισε τη μετονομασία της πρώην Mytilineos, ο επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, που πάντως εκτίμησε πως φέτος μπορεί να πιάσουν και τα 700 εκατ. ευρώ.
Τα μεγέθη αυτά θα αλλάξουν σημαντικά όταν αρχίσουν και ωριμάζουν οι επενδύσεις ή γίνει μια μεγάλη εξαγορά που θα αλλάξει πίστα όλο τον όμιλο σημείωσε και τόνισε ότι η εταιρεία όλες τις επενδύσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες τις κάνει με ίδια κεφάλαια ή δανεισμό, χωρίς δηλαδή αύξηση κεφαλαίου, διαδικασία που έχει να κάνει από το μακρινό 2000. Αναπτύσσεται κυρίως οργανικά αλλά και με στοχευμένες εξαγορές.
Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος υπενθύμισε ότι οι εξαγορές δε γίνονται με κόστος για τους μετόχους, αλλά με ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εταιρείας, που ακόμη και τα χρόνια της χρηματιστηριακής φρενίτιδας κατάφερε να αξιοποιήσει το μομέντουμ.
“Η τελευταία φορά που κάναμε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ήταν το 2000, οπότε και επωφεληθήκαμε από την τρέλα. Καταφέραμε να κάνουμε σημαντική ΑΜΚ και αντί να τα βάλουμε στην τσέπη, τα βάλαμε στην εταιρεία. Βασιστήκαμε στην οργανική ανάπτυξη, κάναμε μικρές εξαγορές, επενδύσεις από τα κέρδη κτλ και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε 4 -5 σχέδια που είναι κάποια δισεκ. Ξεχνάμε τον Καναδά, την Ιταλία, αλλά δε ζητήσαμε λεφτά από τους μετόχους. Δε θα ζητήσουμε λεφτά. Πριν από 6 μήνες κάναμε το πρώτο CRM σχέδιο για βωξίτες γάλλιο και αλουμίνα ύψους 350 εκ. Τώρα στο Βόλο αγοράσαμε δεύτερο εργοστάσιο και ετοιμαζόμαστε για τρίτο, που όλα αυτά δε θα πουλάνε στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
“Τζάμπα λεφτά δεν ξέρω να πληρώνω, εξαγορές στην Ελλάδα που κάνουν material difference δε θα κάνω. Δε θα πάρουμε τρόφιμα. Δεν αποκλείω αλλά δε θα κάνω μια εξαγορά για EBiTDA αλλά για την “κάτω γραμμή” τόνισε με νόημα για τη στρατηγική που ακολουθεί ο επικεφαλής της Metlen.
Αναφερόμενος στη ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως με το ανεκτέλεστο των έργων που διαθέτει, αλλά και με τα έργα που επιδιώκει να αναλάβει, συνδυαστικά με την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, δημόσιας και ιδιωτικής- ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου θα είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο χρηματιστήριο ως μια αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με υγιέστατο ισολογισμό. Σημειώνεται ότι προ ενάμιση έτους ο κ. Μυτιληναίος είχε τονίσει ότι ο τομέας των κατασκευών του ομίλου έχει ανεκτέλεστο κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χθες τόνισε πως φέτος αναμένει λειτουργικά κέρδη περί τα 23 εκατ. το 2023 με διπλασιασμό το οικονομικό έτος 2024 και υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2024, το 2025. Για τον τομέα των παραχωρήσεων επισήμανε ότι χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν.
«Είναι μία διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα. Ελπίζω να διεξαχθεί αλλού η ετήσια γενική συνέλευση του 2025», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η ΜΕΤΚΑ προετοιμάζεται για να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2025 ή το αργότερο το 2026.
Η μετοχή και το “σήμα”
Απαντώντας για τη μετοχή της Metlen, σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Σημειώνεται τέλος ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόδοση μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αυξάνει στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή αν συνυπολογιστούν τα ποσά που αναλογούν σε ίδιες μετοχές. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Ιουνίου και η καταβολή του θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου.