Το διπλό καμπανάκι της Κομισιόν για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του αναμενόμενου διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Η έκθεση ωστόσο, περιλαμβάνει τις εαρινές προβλέψεις για τη χώρας μας, οι οποίες προβλέπουν ανάπτυξη φέτος 4,3% και 6% για το 2022, ενώ σε αυτές έχει συμπεριλάβει και τη θετική επίπτωση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κομισιόν σημειώνει πάντως, ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα αυξημένα έσοδα από τον φετινό τουρισμό θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους.

 

Σημειώνει μάλιστα, ότι τα κονδύλια του Ταμείου θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» αναθεώρησης των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη, στην επόμενη έκθεσή της για τη χώρα μας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών εκτιμήσεών της.

 

Τα «αγκάθια»

Ειδική μνεία πραγματοποιείται στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.

 

Ωστόσο, σημειώνει πως παρατηρούνται καθυστερήσεις σε δυο σημαντικούς τομείς:

  • στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το συνολικό ποσό αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο έως το τέλος Ιουλίου περίπου στα 500 εκατ. ευρώ και
  • στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Επιτροπή σημειώνει πάντως, ότι είναι νωρίς ακόμα να αξιολογηθεί η ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αφού λόγω της πανδημίας καθυστέρηση η πλήρης εφαρμογή του, ενώ έχουν «παγώσει» και οι πλειστηριασμοί.

Το Νοέμβριο η κοστολόγηση των μέτρων της ΔΕΘ

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο παραπέμπει η Κομισιόν την αναλυτική κοστολόγηση ορισμένων μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως το σχέδιο για την επιδότηση των λογαριασμών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «ανάχωμα» στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως επισημαίνει «το σχέδιο θα προσφέρει έκπτωση 30 €/MWh για τα πρώτα 300 kWh ανά μήνα που καταναλώνεται μέχρι το τέλος του έτους.

 

Αυτό το μέτρο είναι προσωρινό και θα ωφελήσει όλους νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης. Το κόστος αυτών των μέτρων δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα συμπεριληφθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2021.

Στο πακέτο επίσης περιλαμβάνει μέτρα που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο το 2022 και θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού.

Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνεται πως «τα περισσότερα από τα μέτρα παρατείνουν ή προσαρμόζονται στα υπάρχοντα μέτρα στήριξης.  Πιο συγκεκριμένα:

 
  • μειώνεται ακόμα περισσότερο το επιστρεπτέο ποσό (ανάλογα με την πτώση του τζίρου) για τις επιχειρήσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας την κρατική επιδότηση,
  • το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που θα επεκταθεί έως το τέλος του 2021 και
  • την παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» που επιδοτεί τη δόση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις επιπλέον μήνες.

Μέτρα πυρόπληκτων

Η έκθεση αναφέρεται και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πυρόπληκτων, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 0,1% του ΑΕΠ.

 
 

Η υποστήριξη εκτιμάται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2021 και 0,1% του ΑΕΠ το 2022 και αποτελείται από ένα φάσμα μέτρων, όπως επιχορηγήσεις και δάνεια, εξαιρέσεις από την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για την περίοδο 2021-2023 και προσωρινές αναστολές φόρων και οφειλών.

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.

Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με «αιχμή» την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής», τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα «Γέφυρα» –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες.

Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες.

Προκλήσεις και δυσκολίες τις οποίες όμως θα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο, ενότητα, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις προοπτικές της χώρας, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».