Τι προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Ποιους αφορά
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η δημοσιοποίηση και διαβούλευση των διατάξεων του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος. Το νομοσχέδιο αφορά τόσο εργαζόμενους όσο και συνταξιούχους, δηλαδή θα αφορά και τα θέματα των εισφορών αλλά και των παροχών των συντάξεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρίζος, οι δύο βασικοί άξονες και οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα κινούνται στο πλαίσιο της απασχόλησης των συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα, όταν απασχολούνται καταβάλλουν μια ποινή στη σύνταξή τους 30% για την καταπολέμηση της εργασία της μαύρης εργασίας των συνταξιούχων.
«Ουσιαστικά αυτό το πέναλτι θα απαλειφθεί. Δεν θα υπάρχει πλέον το 30% του πέναλτι, θα δίνεται 100% η σύνταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, ενώ στη συνέχεια συμπολήρωσε:
«Περιμένουμε όμως τη διάταξη για να δούμε τι θα είναι εκείνο που είτε θα παρακρατείται από το μισθό για τους μισθωτούς εργαζόμενους, είτε θα προσαυξάνει τις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους, για να μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι θα γίνει στην απασχόληση. Είναι μια διάταξη που ωφελεί πλήρως αυτούς που είναι συνταξιούχοι, αλλά έχουν τις δυνατότητες να εργαστούν. Την επόμενη μέρα θα παίρνουν στο σύνολο τη σύνταξή τους και περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το σχετικό πέναλτι. Σε αυτό το δεύτερο κύκλο εργασίας θα μπορώ να χρησιμοποιήσω με βάση τις σημερινές διατάξεις τις καινούργιες εισφορές για να πάρω μια μικρή προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης».
Ο κ. Ρίζος σημείωσε ότι η απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας είναι κάτι καινούργιο σε σχέση με τη δυνατότητα του να εργαστούν κάποιοι οι οποίοι έχουν αναπηρία και παίρνουν σύνταξη, ενώ στη συνέχεια εξήγησε:
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εκλαμβάνει πλέον τη σύνταξη αναπηρίας σαν ένα επίδομα αττικού τύπου, ποσό το οποίο λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και έτσι όσοι έχουν αναπηρία από εδώ και στο εξής θα μπορούν και να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα, δηλαδή να συμμετέχουν σε μια εταιρεία, να έχουν δραστηριότητα, να μπορούν να ασκήσουν μια ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να απασχοληθούν ως μισθωτοί.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 20.000 αιτήσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο ή έχουν μπλοκάρει και δεν μπορούν να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις λόγω των μεγάλων οφειλών που έχουν διάφοροι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες προς τον ΕΦΚΑ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξηθεί το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς σήμερα ότι χρωστάς πάνω από τις 20.000 ευρώ πρέπει να το δώσεις εφάπαξ. Η αύξηση από τις 20.000 στις 30.000, αυτό το ποσό των 10.000 θα κάνουν τη διαφορά, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν αρκετοί πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, είπε
Όμως εδώ θα μπει μια δικλείδα και θα πρέπει ο υποψήφιος συνταξιούχος να δώσει την άρση του τραπεζικού του απορρήτου στον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να φανεί ότι πράγματι δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει με άλλο τρόπο αυτή την οφειλή.
Η αντίστοιχη ρύθμιση για τους αγρότες, θα είναι η αύξηση από τις 6.000 σε 10.000 ευρώ, προφανώς γιατί οι εισφορές του ΟΓΑ ήταν αρκετά μικρότερες και οι οφειλές ήταν αρκετά μικρότερες.
Το θέμα των επικουρικών συντάξεων είναι μεγάλο, καθώς υπάρχουν περίπου 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Από αυτές, οι 70.000 έχουν θεωρούνται μάλλον ώριμες για έκδοση, για τις 35.000 από αυτές έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις της κύριας σύνταξης.
Θα υπάρχει μια σοβαρή αλλαγή εδώ. Δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιος αντί για 15 χρόνια να έχει 25 χρόνια ασφάλισης στην επικουρική. Ειδικά στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ θα χαμηλώσει αυτό το όριο, Θα ταυτιστεί με το όριο επικουρικής σύνταξης του ΙΚΑ που είναι τα 15 έτη ασφάλισης για να προχωρήσει η fast track έκδοση 35.000 αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και να χορηγηθούν έτσι οι συντάξεις τους στους δικαιούχους.
Μια σημαντική ρύθμιση είναι ότι τα περισσότερα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα μετατραπούν σε άλλη κάρτα, δεν θα είναι δηλαδή σε μετρητά, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά θα μετατραπούν σε άυλη κάρτα, έτσι ώστε να τα εκμεταλλεύονται οι δικαιούχοι σε συναλλαγές με υπηρεσίες δημόσιο αλλά και να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό χρήμα κατά τις αγορές τους».