Τι ισχύει φέτος για το δώρο Χριστουγέννων - Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Έως τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, θα λάβουν το δώρο μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Έως τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, θα λάβουν το δώρο μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων δεν λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων.

Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 (ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί) και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος.

Αν η πρόσληψη έγινε οποιαδήποτε στιγμή μετά την 1η Μαϊου, τότε το δώρο καταβάλλεται με ημερολογιακή αναλογία.

Δώρο εορτών δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Το δώρο καταβάλλεται μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 21ης Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Απαγορεύεται η καταβολή του σε άλλο είδος, ενώ αν δεν έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη μετά είτε από μήνυση του εργαζόμενου είτε από καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο υπολογισμός

Λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο (παραίτηση- απόλυση), λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Στο χρονικό διάστημα που προσμετράται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα.

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.