ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία το νέο placement της Εθνικής Τράπεζας
Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση το ποσοστό διάθεσης της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας να περιοριστεί τελικά στο 10% από το 18,39% που ελέγχει συνολικά, την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει τη διάθεση ποσοστού έως και 20% –με ελάχιστο το 15%– στην ελληνική δημόσια προσφορά με κυρίαρχο το κομμάτι της λιανικής, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό φυσικών προσώπων να αποκτήσουν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.
Το σενάριο αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το ποσοστό διάθεσης είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που ανέμενε η αγορά, δηλαδή το 10% έναντι του 18,39% που ελέγχει συνολικά μέσω του ΤΧΣ, αποτέλεσε μία θετική έκπληξη και οδήγησε στην άνοδο της τιμής της μετοχής την Δευτέρα μετά από ένα διάστημα απωλειών της τάξης του 15%.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της περιόδου «παγώματος» της πώλησης του υπόλοιπου ποσοστού δηλαδή τη διάθεση του υπόλοιπου 8,39%, καθώς η αγορά θέλει μια μακρά περίοδο lock up που θα περιορίζει πιθανές εκπλήξεις σε σχέση με το υπόλοιπο ποσοστό διάθεσης.
Κατά τη διάθεση του 22% πέρυσι τον Νοέμβριο η περίοδος του lock up είχε καθοριστεί σε έξι μήνες. Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται σε επέκταση της περιόδου αυτής στον ένα χρόνο.
H JP Morgan θα διερευνήσει τις προθέσεις των επενδυτών
Το «μπαλάκι» τις επόμενες ημέρες περνάει στην JP Morgan που έχει αναλάβει συντονιστής σύμβουλος, η οποία θα διεξάγει τις διερευνητικές επαφές με τους επενδυτές και κατόπιν θα ενημερώσει το ΤΧΣ, σχετικά με τις προσφορές που αναμένεται να κατατεθούν για τις μετοχές τις Εθνικής. Η διαδικασία του placement της ΕΤΕ βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μαξίμου, το οποίο έδωσε «σήματα» για την κατ’ αρχήν πώληση ποσοστού της τάξεως του 10%.
Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικών τοποθετούν την τιμή της μετοχής που θα προκύψει από το placement γύρω από τα επίπεδα των 7,50 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement έγινε τον Νοέμβριο του 2023 σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 1,06 δισ., ενώ ο τίτλος της Εθνική πλέον διαπραγματεύεται στην περιοχή των 7,30 ευρώ. Την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι δίνουν τιμές - στόχους πολύ υψηλότερα. Η Morgan Stanley δίνει τιμή τα 10,43 ευρώ, η Goldman Sachs τα 11 ευρώ, η Deutsche Bank τα 9,85 ευρώ, η UBS τα 11,20 ευρώ η Optima Bank στα 10,84 ευρώ.
Το ιστορικό της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες
Το ΤΧΣ άρχισε να αποεπενδύει από τις τράπεζες το 2023. Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανάκληση της επενδυτικής βαθμίδας οδήγησαν στην αύξηση της επενδυτικής διάθεσης για τα ελληνικά assets, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.
Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει υψηλές προσφορές μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.
Τα placement στην Εθνική και στην Πειραιώς συγκέντρωσαν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, δίνοντας «ψήφο» εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Η επιτυχία της διάθεσης του ποσοστού των μετοχών του ΤΧΣ (27%) της Πειραιώς (αρχές Μαρτίου 2023) πλέον μπορεί να καταγραφεί ως σημείο αναφοράς τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δις. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή και σε premium, κάτι που για την Ευρώπη αποτέλεσε εξαίρεση, καθώς όλα τα αντίστοιχα placements πανευρωπαϊκά είχαν γίνει σε discount. Παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Εθνικής, η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσε περί τα 8 δισ. με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.
Η αρχή έγινε με τη διάθεση του 22% που είχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2023. Η αποεπένδυση πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, με τη συναλλαγή να προσελκύει πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές. Αυτήν τη στιγμή οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται 54% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης, έχοντας προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους.
Ο επιτυχημένος κύκλος των αποπεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με την Eurobank και την Alpha Bank. Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ. Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη προσφορά, αυτή της UniCredit για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.